Daktylowe rafaello (błyskawiczne, dwuskładnikowe!)

11:33:00

Czasem nie potrzeba wiele pracy, by stworzyć pyszny i zdrowy deser. Właściwie to czasem potrzeba tylko dwóch składników... i blendera. Tak też właśnie powstały daktylowe trufelki kokosowe - smakują jak słynne pralinki Rafaello, ale w składzie tych domowych są tylko dwie pozycje. Daktyle i wiórki kokosowe. Prościej już być nie może! :)





Składniki na 4 sztuki (polecam od razu podwoić lub nawet potroić porcję!)

  • 50 g wiórków kokosowych
  • 60 g daktyli bez pestek
  • wiórki kokosowe do obtoczenia trufli

Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie, odstawić na około godzinę.
Wiórki kokosowe wsypać na patelnię i podprażyć na małym ogniu, mieszając, aż staną się lekko złociste (pilnować, by ich nie spalić!). Przestudzić. Przełożyć do pojemnika miksującego w blenderze i miksować do momentu, kiedy wiórki zaczną przypominać masło kokosowe. Wtedy dodać do nich namoczone, odsączone daktyle i ponownie zmiksować na gładką masę. Formować kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtoczyć w wiórkach kokosowych. Trufelki schłodzić w lodówce (wtedy lekko stwardnieją). 
Smacznego!


Zobacz też przepis na zdrowe trufelki kokosowo-migdałowe

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Proszę, jakie to proste, koniecznie do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne! aż ślinka cieknie na samą myśl, uwielbiam takie daktylowe słodycze <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Cztery to zdecydowanie za mało;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy