Poziomkowe szaleństwo w Rezydencji Luxury Hotel + konkurs z nową książką Magdy Gessler!

10:10:00

Zapraszam na relację z degustacji poziomkowego menu w Rezydencji Luxury Hotel w Piekarach Śląskich. Na końcu wpisu znajdziecie też konkurs, w którym do wygrania będzie przewodnik „Poziomki 2016/2017. Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce?” autorstwa Magdy Gessler wraz z autografem znanej restauratorki!



Poziomki to nie tylko chwilowy, bardzo sezonowy i bardzo smaczny symbol lata. To także symbol ogromnego wyróżnienia, przyznawanego co roku przez Magdę Gessler.
Znana restauratorka postanowiła nagrodzić Poziomkami najlepsze polskie hotele i restauracje, na podstawie których powstał przewodnik „Poziomki 2016/2017. Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce?”. Rezydencja Luxury Hotel**** w Piekarach Śląskich po raz kolejny została wyróżniona przez Magdę Gessler, zyskując tym samym miano jednego z najlepszych miejsc gastronomiczno-hotelarskich w Polsce.



 Dzięki uprzejmości Hotelu miałam okazję uczestniczyć w degustacji nowego, poziomkowego menu.

Skąd pomysł na taką sezonową wstawkę?

Poziomkowe menu to ukłon w stronę nagrody, którą już po raz trzeci zdobyła Rezydencja Luxury Hotel. A jest się czym chwalić, bo zarówno hotel, jak i restauracja w nim działająca, otrzymały najwyższe noty z możliwych, czyli aż 6 Poziomek.

Menu degustacyjne składało się z prostych, ale nietypowych dań. Sam szef określa swoją kuchnię jako „nowoczesną kuchnię polską z akcentami francuskimi”, co widać było we wszystkich potrawach, jakich mieliśmy okazję spróbować. Kunszt kucharza widoczny był na każdym kroku, a moje serce podbiło szczególnie gazpacho z pomidorów i poziomek z olejem lnianym, który został podany w bardzo nowoczesnym stylu. Po raz pierwszy próbowałam też grasicy cielęcej, która - pomimo moich ogromnych obaw - okazała się przyrządzona naprawdę smacznie.


Podczas degustacji zapytaliśmy szefa kuchni, Mariusza Malinowskiego, jak to się stało, że sama Magda Gessler uznała to miejsce za wyjątkowe.

Okazało się, że pani Magda gościła w Rezydencji za każdym razem, kiedy znajdowała się w okolicy służbowo, pracując na planach Masterchefa lub Kuchennych Rewolucji. Zdarzało się, że przed wizytą restauratorka informowała o swoich preferencjach co do menu, lecz po przyjeździe zmieniała swoje zdanie, prosząc szefa o przygotowanie czegoś zupełnie innego, zazwyczaj naprawdę prostego. Zdarzało się także, że z nagrań przywoziła ze sobą kilka produktów, rzucając kucharzowi wyzwanie stworzenia z nich czegoś niezwykłego. Takie wyzwania, przypominające słynne tajemnicze skrzynki znane chociażby z Masterchefa, jak się okazało, zaowocowały – i to dosłownie! Magda Gessler doceniła kunszt szefa kuchni Mariusza Malinowskiego, co okazała nagradzając Rezydencję najwyższą możliwą notą w swoim Poziomkowym rankingu i stając się regularnym gościem w tym miejscu.
Cieszy fakt, że na Śląsku istnieją takie miejsca, jak Rezydencja Luxury Hotel w Piekarach Śląskich. To z pewnością miejsce z klasą, pięknym ogrodem i wspaniałą kuchnią.


Dzięki uprzejmości dyrekcji hotelu, mam dla Was konkurs, w którym będziecie mogli zdobyć Poziomkowy przewodnik Magdy Gessler wraz z autografem autorki! Aby go wygrać, opiszcie w komentarzu miejsce, której to Wy przyznalibyście Poziomkę. Może to być ulubiona restauracja, kawiarnia, cukiernia – a może kuchnia Waszej mamy lub babci? Najciekawsze zgłoszenie nagrodzę książką „Poziomki 2016/2017. Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce?”.


Na Wasze odpowiedzi czekam od dzisiaj, tj, 10 lipca do soboty, 16 lipca. Wyniki ogłoszę dzień później, 17 lipca. Nie zapomnijcie podać w komentarzu maila, dzięki któremu będę mogła skontaktować się ze zwycięzcą!
Uwaga: książkę wysyłam tylko na terenie Polski.

Powodzenia!

EDIT: WYNIKI KONKURSU


Bardzo dziękuję za zgłoszenia pod postem konkursowym. Postanowiłam nagrodzić książką panią Anetę (nick: Anette) - za szczegółowy opis miejsca, któremu przyznałaby ona Poziomkę. Sprawdziłam polecane przez autorkę komentarza miejsce i rzeczywiście, jest ono wyjątkowe :) Gratulacje!
W sprawie wysyłki nagrody skontaktuję się mailowo.

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Zachęcający opis :d
    Pozdrawiam, muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ucze się w szkole gastronomicznej i niby to dopiero 2 klasa.. Ale jakieś tam pojęcie mam.. :) i prawdę mówiąc odwiedziłam juz wiele restauracji, jadłam jedzenie pochodzące z różnych kultur, ale nic nie pobije kuchni mojej babci i mamy .. "WSZĘDZIE DOBRZE ALE W DOMU NAJLEPIEJ ".. Gdy tylko jem u innych osób, w głowie pojawia się myśl "a to nie takie jak u babci/mamy.. Smak babcinych pierogów mmm..coś wybornego! Niby taka prosta rzecz ale ile radości i smaku daje..To dzięki nim pojawiła się u mnie chęć do gastronomii..To one pokazały że można zjeść coś pysznego nie ruszając się z domu..To one tworzyły od początku mój gust kulinarny.. I mogę powiedzieć że mam dwie najlepsze kucharki obok siebie!!!
    laura.belch@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z czystym sumieniem Poziomkę przyznałabym małej restauracji orientalnej w centrum Warszawy. Jakoś w maju tego roku miałam okazję spędzić 3 dni w stolicy. Drugiego dnia zwiedzania tego pięknego miasta natknęłam się na mały lokal z kuchnią orientalną. Poza niezwykle smacznym jedzeniem, wrażenie zrobiło na mnie wnętrze tego miejsca. Stoliki umieszczone były w podłodze i by zjeść posiłek, trzeba było najpierw wejść "do środka". Jadło się pałeczkami do ryżu, a samo danie podawane było w pięknych, grafitowych kamionkach. Obsługa miła, ceny przystępne, a czas oczekiwania na zamówione danie bardzo króciutki.
      Na długo zapamiętam atmosferę tamtego miejsca! Każdemu polecam tę małą, ale jakże bogatą wnętrzem restauracje.

      Pozdrawiam!
      akrobatka@spoko.pl

      Usuń
  3. Przyznałabym Poziomkę magicznemu miejscu "Oberża pod złotym prosiakiem". Jest to miejsce, do którego można dotrzeć zjeżdżając z A2 w połowie drogi między Warszawą a Łodzią. Miejsce ukryte w lesie i swoim wystrojem jak i kuchnią nawiązujące do łowickich tradycji. W sumie 3 drewniane domy z czego w jednym jest restauracja, w drugim sala na kameralne przyjęcia weselne a w trzecim mały hotelik. W lato polecam skorzystać z miejsc w ogrodzie gdzie na świeżym powietrzu można rozkoszować się wyśmienitą regionalną, domową kuchnią. A jest w czym wybierać ponieważ w menu pysznią się m.in. łowickie kluski z mięsem i soczewicą przypominające trochę kartacze, rozpływające się w ustach pierogi z kaszą gryczaną i białym serem, zupa z kaszą jaglaną oraz własnego wypieku ciasta. Dodatkowo w sezonie letnim można skosztować np. przepysznego chłodnika z botwinki. Na miejscu można również zakupić smakołyki i zabrać do domu np. pyszne sery czy wędliny, wszystko własnego wyrobu. Tym co wyróżnia to miejsce jest nie tylko wyśmienita kuchnia ale klimat, który urzeka każdego kto odwiedzi Oberżę. Drewniane stoły i ławy, łowickie stroje i dekoracje na ścianach, kominek, piękna ceramiczna zastawa w regionalne wzory i koty snujące się między gośćmi. Uwielbiam to miejsce a ponieważ mieszkam dosyć blisko często je odwiedzam. Po tygodniu w Warszawie pełnym pośpiechu z przyjemnością odpoczywam w Oberży gdzie mogę się zatrzymać i skupić na byciu tu i teraz.
    Aneta
    czaplinska.aneta@gmail.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy