Jagodowy przekładaniec jaglany z jogurtem

07:43:00

Pomysł na letnie śniadanie? Jagodowy przekładaniec! Fioletowy krem wykonany z kaszy jaglanej w połączeniu z orzeźwiającym jogurtem tworzy pyszny duet - zarówno w smaku, jak i wyglądzie. Zdrowy, lekki deser w jagodowym klimacie.




Składniki na 1 porcję:

  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 1/2 banana
  • 1 łyżeczka miodu lub ksylitolu
  • 1/2 szklanki jagód
  • 1 mały jogurt naturalny (150 g)
  • garść jagód do dekoracji

Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni. Zalać wrzątkiem, odcedzić na sicie. Włożyć do rondla i zalać gorącą wodą, ok. 2 cm ponad poziom kaszy. Gotować na małym ogniu aż do miękkości kaszy.
Ugotowaną kaszę zblendować z jagodami, bananem i miodem. Ostudzić.
W pucharku ułożyć 2 łyżki masy jaglanej, posypać jagodami, zalać połową jogurtu. Powtórzyć warstwy. Udekorować jagodami i miętą.
Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy