Tagliatelle z marchewki i cukinii z sosem ziołowo-orzechowym

09:03:00

To prawdopodobnie najbardziej kolorowy obiad, jaki miałam okazję ostatnio zrobić. Prawdziwa eksplozja smaków i barw na talerzu!
Tagliatelle z marchewki i cukinii to świetny pomysł na niskowęglowodanowy, zdrowy i szybki obiad. To także idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy chcą wzbogacić swoje menu w warzywa - tutaj jest ich całe mnóstwo! Zarówno w postaci "makaronu", jak i sosu, w którym pojawia się bogata w białko ciecierzyca. Takie danie będzie wspaniałą propozycją na lekki, letni obiad. W wersji wegańskiej wystarczy pominąć parmezan. Polecam!




Składniki na 2-3 porcje:

  • 2 marchewki
  • 2 niewielkie cukinie
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • Sos:
  • duża garść bazylii
  • duża garść oregano
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • szczypta soli
  • 100 ml wody
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • pestki granatu i płatki parmezanu - do dekoracji


Przygotować sos: do pojemnika blendera włożyć świeże zioła, parmezan, masło orzechowe, imbir i sól. Zmiksować, dodając wodę, aby rozrzedzić nieco konsystencję sosu. Odlać 1/4 ilości powstałego sosu i odstawić do lodówki. Do reszty dodać odcedzoną ciecierzycę oraz sok z cytryny i ponownie zmiksować, aż powstanie gładka, dość gęsta pasta.
Marchewki obrać, cukinie dokładnie umyć. Za pomocą ostrej obieraczki do warzyw wycinać długie, cieniutkie paski marchewkowe i cukiniowe. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać marchewkowe paski, przyprawić szczyptą soli i podsmażać przez około 2 minuty, mieszając. Następnie dodać odrobinę wody i dusić jeszcze przez minutę, aż marchewka lekko zmięknie. Przełożyć na talerz. W taki sam sposób przygotować tagliatelle z cukinii i również ułożyć na talerzu. 

Na wierzch "makaronu" ułożyć dużą łyżkę pasty z ciecierzycą, a następnie polać wcześniej odłożonym sosem ziołowo-orzechowym. Całość posypać pestkami granatu i płatkami parmezanu. 
Smacznego!



You Might Also Like

1 komentarze

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy