Jak zrobić złocistą pierś z kurczaka z piekarnika?

12:39:00

Niewiele jest gorszych rzeczy niż sucha, wiórowata, przesmażona (lub przepieczona) pierś z kurczaka. Ten chudy rodzaj mięsa wymaga delikatnej obróbki. Mój sposób na soczystą pierś z kurczaka jest prosty - wystarczy wcześniej ją zamarynować, a następnie upiec w piekarniku. Wymyśliłam wersję, dzięki której mięso jest złociste i idealnie miękkie. Tak przygotowany kurczak idealnie sprawdzi się np. w letnich, lekkich sałatkach. Polecam!


pierś z kurczaka, soczysta pierś z kurczaka, pierś pieczona w piekarniku

Składniki:
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki masła orzechowego - najlepiej naturalnego, bez soli i cukru
1 łyżka oleju rzepakowego
1/4 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki soli
odrobina świeżo mielonego pieprzu
szczypta kurkumy
1 pierś z kurczaka

Musztardę, sok z cytryny, masło orzechowe i olej rozetrzeć w miseczce. Dodać przyprawy i wymieszać.
Kurczaka opłukać i osuszyć. Pokroić w paski o szerokości ok. 2 cm i włożyć do marynaty. Przykryć folią i wstawić do lodówki na około godzinę, aby mięso nabrało odpowiedniego smaku i kruchości.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blachę lub brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia. Kurczaka wyjąć z lodówki i umieścić na blaszce. Wstawić do piekarnika na około 20 minut, przewracając w połowie pieczenia na drugą stronę. Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Wygląda pysznie :D
    Pozdrawiam, muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis, kurczak wyszedł pyszny, choć nie był aż tak soczysty.

    Pozdrawiam, Marta

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy