Bezglutenowe muffinki cytrynowo-kokosowe z żurawiną

07:56:00

Uwielbiam eksperymentować ze zdrowszą wersją słodyczy. Tym razem wybór padł na szybkie muffinki cytrynowe z żurawiną. Dodatek mąki kokosowej i oleju kokosowego nadaje im przyjemnego aromatu i ciekawej, wilgotnej struktury. Bez glutenu i bez cukru, za to z masą zdrowych składników! Polecam spróbować, są naprawdę dobre.
PS nie podkręcałam kolorów - one naprawdę są takie żółciutkie :))




Składniki na 6 sztuk:

  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • sok i skórka z 1 cytryny (wcześniej dokładnie sparzonej i wyszorowanej)
  • 1/2 szklanki mleka (dowolnego, może być roślinne)
  • 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 3 jajka
  • garść żurawiny
Jajka, mleko, olej kokosowy oraz sok z cytryny roztrzepać w jednym naczyniu. Do drugiego wsypać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, ksylitol, skórkę z cytryny i żurawinę, wymieszać. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać łyżką do połączenia. Ciasto nakładać do foremek na muffiny, wypełniając je w 3/4 wysokości. Piec przez około 30-35 minut w 180 stopniach. 
Smacznego!


You Might Also Like

0 komentarze

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy