Biszkopty/ Ciasta/ Ciasta przekładane

Torcik z galaretką i kremem śmietankowym

Prawdziwie letni torcik z galaretką i kremem śmietankowym. Bardzo delikatne ciasto, które idealnie sprawdzi się na weekendowy deser lub też prezent z okazji Dnia Matki. Prosty, nieskomplikowany, niezwykle pyszny. Warto go zrobić!

Składniki:
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • Krem śmietankowy:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szkl. wody
  • 100 g białej lub karmelowej czekolady
  • Galaretka:
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej (lub innej)
  • 3 szklanki wody (750 ml)
  • 1/2 szklanki dowolnych owoców – u mnie mrożone jagody
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo wsypać cukier, dalej ubijając. Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i wsypać przesiane i wymieszane mąki.
Tortownicę o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wlać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez ok. 20-25 minut. Upieczony biszkopt ostudzić całkowicie.
Gdy biszkopt się piecze, przygotować galaretkę, rozpuszczając ją w 3 szklankach gorącej wody. Połączyć z owocami i odstawić do lekkiego stężenia.
Żelatynę połączyć z wodą w rondelku i umieścić na małym ogniu. Podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści (nie zagotować!). Zdjąć z ognia i wystudzić. 
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić. 
Schłodzoną śmietankę ubić na puszysty krem, pod koniec dodając zimną już czekoladę i lekko tężejącą żelatynę. Ubijać jeszcze przez chwilę.
Ostudzony biszkopt pozostawić w tortownicy. Wylać na niego krem śmietankowy i wyrównać. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę z owocami.
Torcik wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
PS Żałuję, że nie mam zdjęć przekroju – niestety, nie miałam aparatu w chwili krojenia.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj