Rabarbar pod kruszonką amarantusowo-migdałową

09:32:00

Miałam ochotę na szybki deser. Połączyłam więc ze sobą kilka zdrowych produktów i zapiekłam w formie kruszonki. I wiecie co? Te niepozorne kokilki przekroczyły moje oczekiwania! Amarantusowo-migdałowa kruszonka z rabarbarem okazała się przepyszna. Bez cukru, bez glutenu, bez masła - za to z całą pewnością z pełnią smaku! :) Prosto, sezonowo i zdrowo. Tak, jak lubię najbardziej.





Składniki:
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 30 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka tahini
  • 3 łyżki syropu kokosowego/klonowego/z agawy/miodu
  • 2 laski rabarbaru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Płatki migdałowe zmielić. Wymieszać z amarantusem, olejem, tahini i 1 łyżką syropu. Zagnieść jak kruszonkę. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Posypać cynamonem i polać pozostałymi 2 łyżkami syropu, wymieszać. Rozłożyć do 3 kokilek do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut, po czym wyjąć i posypać z wierzchu przygotowaną kruszonką. Ponownie wstawić do piekarnika na około 15 minut, zmniejszając temperaturę do 160 stopni. Upieczoną kruszonkę jeść na ciepło lub zimno. Można podać z jogurtem naturalnym.

Smacznego!



You Might Also Like

3 komentarze

  1. Ciekawe połączenie rabarbaru z amarantusem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale! Zdrowo i smacznie - to połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń

  3. Głęboko wierzę, że te kokoliki przekroczyły wszelkie oczekiwania :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy