Placuszki/ Śniadanie

Puszyste placuszki jabłkowe z amarantusem (bez mąki i cukru)

Pomysł na lekkie i zdrowe śniadanie – puszyste placuszki jabłkowe z amarantusem. Są bardzo proste w przygotowaniu – wystarczy chwila, by móc cieszyć się pysznym stosem placków. Polecam podać je z miodem lub innym ulubionym, słodkim dodatkiem, gdyż same placuszki są bardzo delikatne. Ja zakochałam się w połączeniu tahini i miodu – te smaki razem tworzą najlepszy na świecie sos o smaku chałwowym!

Składniki na 1 porcję/ 6 placków:
 
Jabłko zetrzeć na tarce i odcisnąć z soku. Zblendowac z jajkami, cynamonem i amarantusem (jeśli masa wydaje się Wam zbyt rzadka, dodać nieco więcej amarantusa). Na patelni rozgrzać olej, nakładać po łyżce masy. Smażyć placuszki na rumiano z dwóch stron, delikatnie przewracając je na patelni. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Pat
    23 listopada 2018 at 12:28

    Hej czy zamiast ekspandowanwgo amarantusa można użyć gotowanego ?

    • Reply
      Planeta Smaku
      23 listopada 2018 at 12:40

      Szczerze mówiąc, nie jestem pewna konsystencji, jaką przybierze masa z dodatkiem gotowanego amarantusa. Ekspandowany jest jednak suchym produktem. Można spróbować, ale trzeba mieć na uwadze, że może być potrzebny dodatek np. 1 łyżki mąki, aby zagęścić masę.

    Skomentuj