Puszyste placuszki jabłkowe z amarantusem (bez mąki i cukru)

08:44:00

Pomysł na lekkie i zdrowe śniadanie - puszyste placuszki jabłkowe z amarantusem. Są bardzo proste w przygotowaniu - wystarczy chwila, by móc cieszyć się pysznym stosem placków. Polecam podać je z miodem lub innym ulubionym, słodkim dodatkiem, gdyż same placuszki są bardzo delikatne. Ja zakochałam się w połączeniu tahini i miodu - te smaki razem tworzą najlepszy na świecie sos o smaku chałwowym!

 

Składniki na 1 porcję/ 6 placków:


Jabłko zetrzeć na tarce i odcisnąć z soku. Zblendowac z jajkami, cynamonem i amarantusem (jeśli masa wydaje się Wam zbyt rzadka, dodać nieco więcej amarantusa). Na patelni rozgrzać olej, nakładać po łyżce masy. Smażyć placuszki na rumiano z dwóch stron, delikatnie przewracając je na patelni. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!


You Might Also Like

8 komentarze

  1. Od dawna przymierzam się do tahini, ale argument że smakuje jak chałwa przekonuje mnie wystarczająco :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samo tahini jest lekko gorzkawe, jednak w połączeniu z jakimkolwiek słodzikiem (miód, syrop klonowy, syrop z agawy lub inne) - daje rewelacyjny efekt. Polecam! :)

      Usuń
  2. Ostatnio patrzyłam w sklepie na amarantus, ale ostatecznie nie wrzuciłam go do koszyka, bo nie wiedziałam co mogę z nim zrobić. Następnym razem kupię :D Uwielbiam takie proste przepisy, które składają się z małej liczby składników. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena, polecam! :) Amarantus jest bardzo zdrowy, ma wiele witamin i wartości odżywczych, a przy tym niewiele kalorii.

      Usuń
  3. Świetne :) z jogurtem greckim chyba też byłyby smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kupiłam tahini już jakiś czas temu i niestety niezbyt mi posmakowało ,więc zalegało sobie w szafce , aż do wczoraj, kiedy to zrobiłam z niego polewę chałwową ..i przepadłam <3 placuszki wyszły genialne, a ta polewa to mistrzostwo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszę się, że Tobie również posmakowały :)
      Pozdrawiam! :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy