Wiosenne kaszotto z brokułami i pomidorkami koktajlowymi

07:30:00

Też tęsknicie za prawdziwą zielenią za oknem? Ja bardzo, dlatego intuicyjnie wybieram w kuchni produkty bezsprzecznie kojarzące się z wiosną. Dziś mam dla Was propozycję na pyszny, wiosenny już obiad - zielone kaszotto z brokułami, selerem naciowym i pomidorkami koktajlowymi. Wiecie, za co kocham to danie? Przede wszystkim - to potrawa, którą robię na jednej, głębszej patelni - nie ma więc potrzeby brudzenia stosu naczyń. Dzięki temu nie muszę też przygotowywać osobno kaszy, osobno sosu, osobno warzyw - wszystko robi się za jednym zamachem! Oszczędność czasu i pyszny efekt to to, co w gotowaniu bardzo cenię. Wypróbujcie taki sposób podania kaszy!

Zobacz także:  Kaszotto z grzybami leśnymi i ziołową "kruszonką"



Składniki:
  • 2 torebki kaszy jęczmiennej mazurskiej lub pęczak
  • 1/2 brokuła
  • 2 gałązki selera naciowego
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Ok. 750 ml - 1l bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki startego twardego sera, np. Bursztyn lub parmezan
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie - do smaku
  • natka pietruszki do posypania
Brokuła umyć, podzielić na małe różyczki. Obgotować przez kilka minut we wrzącej wodzie, po czym przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Seler naciowy umyć i pokroić w półplasterki.
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę drobno posiekać, wrzucić na patelnię i smażyć, aż się zeszkli, mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszać. Od razu wsypać kaszę, rozcinając zawartość torebki. Smażyć przez kilkadziesiąt sekund, ciągle mieszając. Stopniowo dolewać bulion, tak, by każdorazowo przykrył całą kaszę. Mieszając cały czas, gotować kaszotto i dolewać kolejną porcję bulionu, gdy pozostała zostanie wchłonięta przez kaszę. Pod koniec gotowania dodać brokuły i seler oraz doprawić potrawę solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gdy kasza będzie już miękka zestawić patelnię z ognia, dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, masło i starty ser, wymieszać. Przed podaniem posypać kaszę posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

You Might Also Like

5 komentarze

  1. Wygląda apetycznie :) Ile porcji wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu,
      Z tych proporcji robię zwykle obiad dla 3 osób :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Prezentuje się bardzo wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada wspaniale! A czy daloby sie zastapic kasze brazowym (albo zwyklym) ryzem? Bo tu gdzie mieszkam nie da sie kupic kaszy... :(
    Przy okazji chcialabym bardzo podziekowac za tego bloga - z nim zaczelam gotowac, pierwszy raz w zyciu! Poki co wszystkie przepisy wyszly swietnie, a jesienne muffinki juz obrosly wsrod znajomych legenda :)
    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, bardzo mi miło, że korzystasz z moich przepisów i jesteś z nich zadowolona! :)
      W tym przepisie jak najbardziej można zastąpić kaszę ryżem. Najlepszy będzie biały ryż do risotto (arborio), jednak zwykły też się nada. Brązowy może nie dać pożądanego efektu, bo nie chłonie on płynu tak, jak ryż oczyszczony - w dodatku trzeba by było bardzo długo gotować.
      Sposób wykonania jest taki sam, podobny przepis znajdziesz np. tutaj: http://www.planeta-smaku.pl/2015/10/studencki-obiad-risotto-z-cukinia.html

      Pozdrawiam serdecznie i życzę Radosnych Świąt! :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy