Jaglany krem bananowy z orzechowo-daktylowym karmelem

07:00:00

Obłędnie pyszny i w dodatku zdrowy! Jaglany krem bananowy to świetna opcja na śniadanie czy deser. Ale tym razem pierwsze skrzypce w tym słodkim pucharku gra..daktylowo-orzechowy karmel. Jest rewelacyjny! Chociaż "karmel" to w tym wypadku określenie umowne, bo deser nie zawiera ani grama cukru. Naturalnie słodki, naturalnie uzależniający. Polecam :)



Składniki na 1 pucharek:
  • Krem:
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 banan
  • 1/4 szklanki mleka (roślinne lub krowie)
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • "Karmel":
  • 1/2 szklanki daktyli
  • 1 łyżka masła orzechowego


Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut.

Kaszę wsypać do suchego rondelka i podprażyć, aż zacznie wydzielać przyjemny, lekko orzechowy aromat. Zalać gorącą wodą i przepłukać na sicie. Ponownie umieścić w rondelku, zalać gorącą wodą (ok. 2 cm nad poziomem kaszy) i przykryć pokrywką. Gotować na małym ogniu, aż kasza zmięknie i wchłonie wodę.

Ugotowaną kaszę zblendować z dodatkiem mleka, masłem orzechowym i bananem (odłożyć kilka plasterków do dekoracji). Powinien powstać gęsty, puszysty krem. Przełożyć go do pucharka.
Namoczone daktyle odcedzić. Dodać masło orzechowe i zblendować. Powstałym karmelem przykryć krem jaglany, udekorować plasterkami banana.

Smacznego!


Zobacz też:

You Might Also Like

3 komentarze

  1. ubóstwiam ten karmel, moje ulubione połączenie, a jak poleję jeszcze sosem kakaowym, mam snikersa <3

    OdpowiedzUsuń
  2. o nie.. takie dobroci i ja to widzę o tej porze! :) wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na zdrowy deser :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy