Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na drożdżach

06:39:00

 Nie miałam ostatnio dobrej passy, jeśli chodzi o wyrób pieczywa. Może wyszłam z wprawy, a może zbyt luźno podchodziłam do przepisów, dodając za każdym razem garstkę tego, garstkę tamtego.. W końcu podjęłam kolejną próbę, stawiając na chleb orkiszowy. Tym razem trzymałam się proporcji z przepisu, zmieniając jedynie część mąki orkiszowej na pszenną pełnoziarnistą. Wyszedł naprawdę ładny bochenek :) Chleb, mimo że zrobiony na drożdżach, swoją strukturą bardziej przypomina taki na zakwasie. Bardzo polecam.




Na podstawie tego przepisu, podaję z moimi zmianami


Składniki na zaczyn:
  • 2 g świeżych drożdży
  • 150 g maki orkiszowej razowej typ 2000
  • 170 g wody

Wieczorem dnia poprzedzającego wypiek – składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na całą noc (najlepiej na ok. 12 godzin).

Składniki na ciasto właściwe:
  • 15 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 łyżki letniej wody
  • cały zaczyn
  • 200 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850
  • 350 g letniej wody
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki ulubionych ziaren (sezam, słonecznik, siemię lniane, mak) + 2 łyżki do posypania

Rano przygotować ciasto właściwe:
Drożdże rozpuścić w miseczce, dodając cukier i 2 łyżki letniej wody. Mieszać do czasu, aż drożdże się rozpuszczą.

Mąkę wymieszać z solą, ziarnami i rozpuszczonymi drożdżami. Następnie dodać cały zaczyn i letnią wodę. Zagnieść ciasto, wyrabiając je przez około 10 minut. Powinno być mocno kleiste i wilgotne (nie należy dodawać więcej mąki).

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość.

Ciasto po wyrośnięciu krótko zagnieść jeszcze raz i przełożyć do formy o wymiarach np. 35 cm x 12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej olejem i wysypanej np. otrębami. Wierzch posypać ziarnami.

Całość przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut, w tym czasie nagrzewając piekarnik do temperatury 220 stopni, program „góra + dół”.

Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 30-40 minut.

Pod koniec pieczenia można chleb wyciągnąć z formy i dopiec go przez ostatnie 10 minut jedynie na kratce piekarnikowej, już bez formy.


Najlepiej kroić po ostudzeniu (choć z tym zawsze mam problem - nie mogę się powstrzymać :))

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Wygląda idealnie! Jestem pewna, że swoim smakiem wynagrodził wcześniejsze bochenki, te z "gotszej passy" :) ja też mam zawsze problem z powstrzymaniem się od krojenia jeszcze gorącego :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda idealnie! Jestem pewna, że swoim smakiem wynagrodził wcześniejsze bochenki, te z "gotszej passy" :) ja też mam zawsze problem z powstrzymaniem się od krojenia jeszcze gorącego :D

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm... teh best off! :) uwielbiam ciepłe chlebki i rzadko kiedy czekam, aż ostygnie..:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chlebami to właśnie tak jest, lepiej nie przesadzać zbytnio ze zmianami, bo potem możemy się niemiło zdziwić;) Ale ten chlebek wyszedł Ci fantastycznie;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy