Kasza/ Obiad/ Wege

Klopsiki warzywne z kaszą bulgur w sosie pomidorowym

Straciłam głowę dla tych wegetariańskich kuleczek! Niepozorne klopsiki z kaszy bulgur, warzyw strączkowych i korzeniowych podbiły moje podniebienie. Są pyszne, bardzo sycące (kasza, soczewica i ciecierzyca robią swoje!), a ich przygotowanie nie powinno sprawić nikomu problemu. Owszem, nie jest to najszybszy obiad świata, ale wciąż pozostaje chociażby w zasięgu weekendowego posiłku 🙂 Warto, uwierzcie! 
Kasza bulgur jest nieco podobna do jęczmiennej, jednak jest od niej delikatniejsza w smaku, przypominając pod tym względem kuskus. Ma niski indeks glikemiczny, jest cennym źródłem niacyny, żelaza, witamin z grupy B, a także białka (11,9 g na 100 g kaszy). Jeśli jednak nie posiadacie tej kaszy w swojej spiżarni (a warto), możecie zastąpić ją w tym przepisie np. kaszą jaglaną. 


Składniki na ok. 16 szt.:
  • 120 g kaszy bulgur (ok. 3/4 szklanki)
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1/4 selera korzeniowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • przyprawy: sól, pieprz, 1/4 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli, szczypta kminu rzymskiego, szczypta lubczyku, szczypta rozmarynu
  • Sos pomidorowy:
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz
Kaszę zalać zimną wodą i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcedzić na sicie i przepłukać. Z powrotem przełożyć ją do garnka i zalać zimną wodą (wody powinno być 1,5 raza więcej niż kaszy). Dodać szczyptę soli i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż kasza będzie miękka. Ewentualny nadmiar wody odcedzić. Ostudzić.
W międzyczasie przepłukać soczewicę i wrzucić ją do gorącej wody. Dodać 1/2 łyżeczki soli i ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić.
Marchew i seler zetrzeć na tarce. Cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy (2 łyżki) i podsmażyć na nim najpierw cebulkę, następnie dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, na końcu – starte warzywa. Doprawić 1 łyżką sosu sojowego, kurkumą i pieprzem. Podsmażać, mieszając, aż warzywa zmiękną (ok. 5-8 minut).
Ciecierzycę wysypać na durszlak i przelać wodą, odcedzić. Przełożyć do garnka i zmiksować blenderem razem z tahini i olejem sezamowym. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek), ostudzoną kaszę i soczewicę. Zmiksować na gładką masę, dodać przyprawy i podduszone warzywa. Wymieszać i spróbować, w razie potrzeby dodając więcej przypraw. Wsypać bułkę tartą, wbić jajko i wymieszać całość rękami na jednolitą masę.
Z masy formować kulki wielkości piłeczki ping pongowej. Ułożyć je na talerzu i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
W tym czasie przygotować sos pomidorowy. W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać. Dodać pomidory z puszki, miód i przyprawy. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut.
Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Podsmażyć na nim pulpeciki, aż lekko się zrumienią. Do naczynia żaroodpornego wlać sos pomidorowy a na nim ułożyć pulpety. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-20 minut, aż lekko się przypieką i zezłocą.

You Might Also Like

1 Komentarz

  • Reply
    Klopsiki jaglane z kalafiorem - Planeta Smaku
    19 sierpnia 2019 at 15:58

    […] Smacznego!A jeśli masz ochotę na więcej podobnych przepisów, sprawdź koniecznie: klopsiki z soczewicylubklopsiki z kaszy bulgur […]

  • Skomentuj