Jak zrobić mleko z orzechów włoskich? Krok po kroku

10:47:00

Mój mleczny detoks idzie mi całkiem nieźle. Mleka w zasadzie potrzebuję teraz tylko do kawy, więc szukam alternatyw wśród orzechów, pestek i ziaren. Kupuję w sklepie roślinne mleka, testuję ich smak (z lepszym i gorszym skutkiem, ale też pewną ekscytacją), sprawdzam, czy da się je spienić. Czytam też skład - mleko z kartonu jest często wzbogacane o witaminy, takie jak wapń, wit. B12 czy wit.D. Mają też jednak swoje słabe strony, którymi są różnego rodzaju zagęstniki, stabilizatory, czy dodatek cukru. Cena też nie jest najmniejsza - za 1 l mleka roślinnego zapłacimy mniej więcej od 6 do nawet kilkunastu złotych. Co zrobić w takiej sytuacji? Rozważyć zrobienie takiego mleka w domu!
Jedyne czego potrzebujecie, to orzechy i dobry blender. W mojej sytuacji jest to wyjście najbardziej ekonomiczne - posiadam bowiem jeszcze spore zapasy orzechów, uzbieranych jesienią na działce. Jeśli jednak nie jesteście w tak komfortowej sytuacji jak ja, myślę, że koszt 150g orzechów włoskich i tak będzie bardziej opłacalny, niż kupno gotowego mleka w sklepie. 
Jak smakuje takie domowe mleko? Jest bardzo dobre - mocno orzechowe, lecz jednocześnie naturalne. Możemy dodać do niego odrobinę miodu lub cukru, bądź wzbogacić szczyptą soli. Wtedy nabiera charakteru ;)
Domowe mleko z orzechów włoskich idealnie sprawdzi się jako baza do koktajli (szczególnie tych na bazie banana), dobrze komponuje się z kawą (niestety, nie da się go spienić). Można dodać go do owsianki, usmażyć na nim naleśniki... Możliwości jest mnóstwo! 




Składniki na ok.750 ml mleka:

  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 3 szklanki wody

1. Orzechy wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
2. Rano odlewamy wodę, w której moczyły się orzechy i dokładnie je płuczemy.
3,4. Umieszczamy orzechy w kielichu blendera, zalewamy 3 szklankami wody (najlepiej przegotowanej i ostudzonej) i blendujemy przez około 30 sekund na dużych obrotach.
5. Powstały płyn przecedzamy przez gazę.
6. Mocno odciskamy mleko, a pozostałą pulpę orzechową możemy wykorzystać np. do ciasteczek lub innych wypieków.


Gotowe mleko przelać do szklanej butelki i przechowywać w lodówce do 2 dni. Będzie dość gęste - jeśli chcemy, możemy go jeszcze rozcieńczyć, dodając nieco więcej wody. Można także dodać odrobinę miodu lub cukru. 

Zobacz także jak zrobić domowe mleko migdałowe

You Might Also Like

2 komentarze

  1. wczoraj straciłam kontakt z blenderem - biedny, coś mu zaszkodziło i przestał funkcjonować, reanimacja nie pomogła … straciłam drugą rękę!! ahhh, czas rozejrzeć się za nowym?! ten był naprawdę dobry, może jeszcze uda się go uratować XD w każdym razie, jak będzie okazja to zmiksuję sobie takie "włoskie" mleko ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. chce takie mleko i taką butelkę.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy