Jak zrobić mleko z orzechów włoskich? Krok po kroku

10:47:00

Mój mleczny detoks idzie mi całkiem nieźle. Mleka w zasadzie potrzebuję teraz tylko do kawy, więc szukam alternatyw wśród orzechów, pestek i ziaren. Kupuję w sklepie roślinne mleka, testuję ich smak (z lepszym i gorszym skutkiem, ale też pewną ekscytacją), sprawdzam, czy da się je spienić. Czytam też skład - mleko z kartonu jest często wzbogacane o witaminy, takie jak wapń, wit. B12 czy wit.D. Mają też jednak swoje słabe strony, którymi są różnego rodzaju zagęstniki, stabilizatory, czy dodatek cukru. Cena też nie jest najmniejsza - za 1 l mleka roślinnego zapłacimy mniej więcej od 6 do nawet kilkunastu złotych. Co zrobić w takiej sytuacji? Rozważyć zrobienie takiego mleka w domu!
Jedyne czego potrzebujecie, to orzechy i dobry blender. W mojej sytuacji jest to wyjście najbardziej ekonomiczne - posiadam bowiem jeszcze spore zapasy orzechów, uzbieranych jesienią na działce. Jeśli jednak nie jesteście w tak komfortowej sytuacji jak ja, myślę, że koszt 150g orzechów włoskich i tak będzie bardziej opłacalny, niż kupno gotowego mleka w sklepie. 
Jak smakuje takie domowe mleko? Jest bardzo dobre - mocno orzechowe, lecz jednocześnie naturalne. Możemy dodać do niego odrobinę miodu lub cukru, bądź wzbogacić szczyptą soli. Wtedy nabiera charakteru ;)
Domowe mleko z orzechów włoskich idealnie sprawdzi się jako baza do koktajli (szczególnie tych na bazie banana), dobrze komponuje się z kawą (niestety, nie da się go spienić). Można dodać go do owsianki, usmażyć na nim naleśniki... Możliwości jest mnóstwo! 





Składniki na ok.750 ml mleka:


  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 3 szklanki wody

1. Orzechy wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
2. Rano odlewamy wodę, w której moczyły się orzechy i dokładnie je płuczemy.
3,4. Umieszczamy orzechy w kielichu blendera, zalewamy 3 szklankami wody (najlepiej przegotowanej i ostudzonej) i blendujemy przez około 30 sekund na dużych obrotach.
5. Powstały płyn przecedzamy przez gazę.
6. Mocno odciskamy mleko, a pozostałą pulpę orzechową możemy wykorzystać np. do ciasteczek lub innych wypieków.


Gotowe mleko przelać do szklanej butelki i przechowywać w lodówce do 2 dni. Będzie dość gęste - jeśli chcemy, możemy go jeszcze rozcieńczyć, dodając nieco więcej wody. Można także dodać odrobinę miodu lub cukru. 

Zobacz także jak zrobić domowe mleko migdałowe lub domowe mleko owsiane

You Might Also Like

2 komentarze

  1. wczoraj straciłam kontakt z blenderem - biedny, coś mu zaszkodziło i przestał funkcjonować, reanimacja nie pomogła … straciłam drugą rękę!! ahhh, czas rozejrzeć się za nowym?! ten był naprawdę dobry, może jeszcze uda się go uratować XD w każdym razie, jak będzie okazja to zmiksuję sobie takie "włoskie" mleko ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. chce takie mleko i taką butelkę.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy