Pieczona rolada z indyka z pieczarkami i suszonymi pomidorami

07:30:00

Wspaniały pomysł na mięso do obiadu - pieczona rolada z indyka, nadziewana pieczarkami i suszonymi pomidorami. Tak upieczony indyk smakuje wybornie, jest delikatny ale nie przesuszony. Można podać go z ulubionym sosem i obiadowymi dodatkami (u mnie pieczone frytki z selera). Po wystudzeniu, pokrojony w plastry może posłużyć jako pyszny dodatek do kanapek. Warto upiec taką roladę!



Składniki:
  • 1 kg piersi z indyka
  • 400 g pieczarek
  • ok. 5 szt. suszonych pomidorów*
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • szczypta rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, szczypta chilli
  • sól i pieprz
*można użyć pomidorów w zalewie lub bez - w takim przypadku pomidory najlepiej zalać wcześniej gorącą wodą, by łatwiej było je pokroić

Cebulę i pieczarki obrać i pokroić w dość drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z dodatkiem masła, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gdy pieczarki będą już podsmażone, dodać ząbek czosnku, pokrojone suszone pomidory oraz zioła i rozmaryn. Wymieszać, dusić jeszcze przez chwilę, po czym zestawić z ognia i ostudzić.

Mięso przeciąć wzdłuż tak, by powstał duży płat grubości ok. 2-3 cm. Przyprawić z dwóch stron solą, pieprzem, papryką słodką i chilli. Na przekrojonego fileta nałożyć nadzienie pieczarkowe i zwinąć mięso w roladę. Można obwiązać ją sznurkiem, by zachowała swój kształt.
Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, podlać kilkoma łyżkami wody lub bulionu, zawiązać rękaw i przełożyć do brytfanki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 45-50 minut. Kroić po lekkim przestudzeniu.


You Might Also Like

1 komentarze

  1. mmm.. jaki obiad <3
    z wielką chęcią bym zjadła takie cudeńko! Aromatyczne, bogate w smaki, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy