Bezglutenowe ciasto czekoladowo-daktylowe

07:00:00


Ciasto czekoladowe kojarzy się Wam z rozpustą? Mnie też, ale można uczynić je mniej grzesznym ;) To mój pierwszy eksperyment z mąką kokosową i wiecie co? Wyszło pysznie! Ciasto nie jest mięciutkie i puszyste, lecz bardziej zwarte i ciężkie, coś na kształt brownies. Mąka kokosowa nadaje mu ciekawej struktury i smaku. Bez glutenu, bez dodatku cukru, mimo to jest przyjemnie słodkie i bardzo czekoladowe. Cynamon , sok pomarańczowy i dodatek żurawiny sprawił, że takie ciasto z powodzeniem może zastąpić piernik dla tych, którzy nie boją się eksperymentów lub tych, którzy unikają glutenu w codziennej diecie. To co, spróbujecie?






Składniki:
  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej lub jaglanej* 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki tahini lub masła orzechowego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny - można pominąć
  • Polewa: 100 g gorzkiej czekolady + 100 ml śmietanki kremówki)

*można też zastąpić pszenną, jeśli nie rezygnujecie z glutenu


Daktyle przełożyć do rondelka, zalać ok. 1/2 szklanki wody i dodać sok wyciśnięty z połowy pomarańczy. Postawić na małym ogniu i zagotować. Mieszając, gotować, aż daktyle rozpadną się w większości. Zestawić z ognia, dodać tahini lub masło orzechowe i zblendować na gładki krem.
W misce wymieszać oba rodzaje mąki, sodę, proszek, kakao, cynamon i posiekaną czekoladę oraz opcjonalnie żurawinę. W osobnym naczyniu zmiksować ze sobą mleko, jajko, krem daktylowy, olej i ocet. Wlać do suchych składników i zmiksować krótko, do połączenia składników. Masę przełożyć do formy o śr. 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 30 minut w 180 stopniach. Wystudzić i polać polewą czekoladową (roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszać ją z kremówką).
Smacznego!


You Might Also Like

11 komentarze

  1. Wygląda cudownie i ma same moje ulubione składniki: czekoladę, daktyle i tahini.. z mąką kokosową - na pewno idealnie wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest tak mokre, jak brownies, ale mąka kokosowa zdecydowanie nadaje ciastu charakteru :)

      Usuń
  2. Mniam! Czekoladowe ciasto lubię pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ apetyczne! i do tego ta polewa<3

    OdpowiedzUsuń
  4. ten dodatek daktyli zdecydowanie mnie zachęca, no a poza tym... czekoladowe <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. oj, oj.. to ciacho to istotna bomba kaloryczna, ale widzę tutaj te ciut lepsze kalorie ;) Na święta wydaje mi się być ciastem idealnym <3
    dodałabym tylko przyprawę do piernika, lub cynamon- i świątecznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy ja wiem, czy taka bomba kaloryczna? Nie powiedziałabym :) Na pewno jest mniej tucząca niż brownies i inne tego typu ciasta czekoladowe, pełne masła, cukru i czekolady ;)

      Usuń
  7. A ja nie wystudziłam masy daktylowej, więc ciasto ścięło mi się jeszcze w mikserze. Zobaczymy czy się uda uratować piekarniku.
    Brawo ja :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że mimo wszystko się udało? :) Jestem ciekawa opinii :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy