Migdałowe trufle z kaszy manny i twarogu

07:00:00

Kasza manna to nie tylko ugotowany na mleku kleik, który nie każdemu kojarzy się dobrze. Ten drobny typ kaszy jest zdecydowanie bardziej uniwersalny i świetnie sprawdzi się w roli zagęstnika do kremów lub deserów. Na przykład do takich małych trufli. Twarogowe kuleczki obtoczone w gorzkim kakao to świetny pomysł na zdrowszą wersję słodyczy. Warto rozważyć, czy nie zrobić od razu podwójnej porcji :)


Migdałowe trufle z kaszy manny i twarogu

Składniki na około 9 szt.
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 5 daktyli
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 125 g twarogu półtłustego
  • ½ szklanki kakao do obtoczenia

Mleko zagotować z dodatkiem cukru waniliowego. Na gotujące mleko wsypać kaszę i energicznie mieszając, doprowadzić do zgęstnienia. Zestawić z ognia i dodać łyżkę masła orzechowego. Wymieszać i pozostawić do ostudzenia.
Daktyle zalać ½ szklanki gorącej wody i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie odlać wodę, a daktyle zblendować na gładką masę. Dodać do kaszy i wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. godzinę.
Twaróg zmielić przynajmniej dwukrotnie. Zmiksować, dodając po łyżce zimnej kaszy. Masę wymieszać z mielonymi migdałami. Wstawić do lodówki na pół godziny, by masa stężała.
Po tym czasie z masy formować niewielkie kulki. Obtaczać je w gorzkim kakao. Trufle schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.


To już ostatni wpis powstały przy współpracy z kampanią Lubię Kaszę. sfinansowanej ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Pozostałe przepisy z kaszą w roli głównej, znajdziecie tutaj:


Zachęcam do odwiedzenia strony www.lubiekasze.pl - znajdziecie tam wiele ciekawych porad i inspiracji!

You Might Also Like

6 komentarze

  1. wyglądają pysznie :) zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. omnomn.. <3 <3 <3 nic dodać nic ująć!
    A manne kocham bezwarunkowo od dzieciństwa <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznie wyglądają, ciekawe też są!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Niekoniecznie, można użyć cukru - ok. 2 łyżek :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy