Bułki razowe z ziemniakami

06:55:00

Takich bułek nie dostaniecie w piekarni. Wierzcie - szukałam. W najlepszym wypadku trafiałam na poczciwe grahamki, które przynajmniej nie były specjalnie barwione karmelem czy nadmuchane sztucznymi dodatkami. Bo o ile dobry chleb można dostać coraz częściej, o tyle dobre bułki ciągle są jakby towarem deficytowym... Upiekłam więc własne, prawdziwie razowe, z dodatkiem płatków owsianych i... ziemniaków. Ten warzywny dodatek jest niewyczuwalny, za to świetnie przedłuża świeżość pieczywa. 3-dniowa bułka wciąż była miękka i nic nie straciła na smaku! Warto czasem pobawić się w piekarza.






Składniki (na ok. 6 bułek):


  • 60 g płatków owsianych
  • 340 g mąki pszennej razowej, typ 1850
  • 50 g mąki pszennej tortowej
  • 7 g (jedna saszetka) suszonych drożdży
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 100 g ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • dowolne ziarna lub płatki owsiane do posypania


Płatki owsiane zmielić na mąkę. Wymieszać z mąką razową i pszenną, wsypać drożdże, cukier, sól, stopniowo dolewać wodę i mleko. Ziemniaki (ostudzone) przecisnąć przez praskę i dodać do pozostałych składników. Wlać olej. Zagniatać ciasto przez około 10 minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a ciasto zacznie odchodzić od rąk (może być lekko klejące - wtedy delikatnie podypać mąką). Wyrobione ciasto przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto krótko zagnieść i podzielić na ok. 6 części. Każdą lekko podsypać mąką, rozpłaszczyć na dłoni i zaginając rogi do środka uformować okrągłą bułeczkę. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując ok. 2 cm odstępy. Przykryć ściereczką i ponownie zostawić do wyrastania (na około 30-40 minut). 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami. Piec przez koło 25-30 minut, aż do zezłocenia bułeczek.

Smacznego!

You Might Also Like

3 komentarze

  1. ja chyba robiłam identyczne kiedyś!
    Są nieziemskie, a to wszystko wina tego ziemniaka, mega ;)
    Pięknie ci wyrosły:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka bułeczka z pomidorkiem musiała smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy