Posypka pralinowa (do kawy, deserów, owsianki)

10:14:00

Posypka pralinowa to nic innego, jak zmielone drobno orzechy w karmelu. Takie proste rozwiązanie, a takie genialne! To, że jestem od orzechów uzależniona, wie chyba każdy, kto choć trochę mnie zna. Teraz mogłabym tę posypkę dodawać do każdego dania ;) Pasuje idealnie do jesiennej kawy, owsianki czy deserów. Bardzo prosta, bardzo uniwersalna. Warto ją zrobić!



Składniki:
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 100 g cukru (użyłam pół na pół białego i trzcinowego)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody

Orzechy posiekać z grubsza. Do rondla z grubym dnem wsypać równą warstwą cukier i zalać dwiema łyżkami wody. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i zacznie tworzyć się karmel w jasnobrązowym kolorze. Wsypać orzechy, dodać szczyptę soli i wymieszać, tak, by wszystkie orzechy pokryły się słodką masą (Uwaga! Karmel jest BARDZO gorący!). Przełożyć orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do zastygnięcia. 
Zastygłe orzechy w karmelu połamać na mniejsze kawałki i rozdrobnić w blenderze (proponuję na początku przełożyć je do worka i potłuc je nieco tłuczkiem, ponieważ słabszy blender może mieć problemy ze zmiksowaniem praliny na pył). 
Przechowywać w szczelnym słoiku do tygodnia, najlepiej w suchym miejscu.


You Might Also Like

8 komentarze

  1. Smakowity pomysł! Uwielbiam orzechy, a akurat mam ich tyle, że może się połakomię i zrobię tą jesienną posypkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam! Jest na tyle uniwersalna, że na pewno dobrze ją spożytkujesz :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Świetny pomysł do jesiennego rozgrzewającego latte z pianką, robię koniecznie, bo orzechów włoskich u mnie ostatnio nie brakuje! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weronika, daj znać, jak się sprawdzi u Ciebie :)

      Usuń
  3. Wiewiórkowa wersja kawy z taką posypką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jud, dokładnie! :) Ja często powtarzam, że w poprzednim wcieleniu byłam chyba wiewiórką... :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy