Pełnoziarnisty placek dyniowy

13:10:00

Dynia w wypiekach sprawdza się zaskakująco dobrze. Dodaje pięknego, głębokiego koloru i ciekawego, lekko korzennego i słodkiego smaku, Amerykanie wiedzą, co dobre - Pumpkin Pie jest u nich jednym z najpopularniejszych ciast w okresie jesiennym! Dziś chciałam zaprezentować Wam moją eksperymentalną wersję placka dyniowego - na kruchym, pełnoziarnistym spodzie. Dodatek masła orzechowego do ciasta i oleju z orzechów włoskich do masy sprawiły, że deser ten idealnie nadaje się na jesienne popołudnie. Pycha! :)





Składniki:
  • Ciasto:
  • 85 g masła, schłodzonego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 120 g mąki pszennej razowej (typ 1850)
  • 40 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • Masa:
  • 450 g upieczonej dyni*
  • 1 jajko
  • 1/2 banana
  • 1/2 szklanki prażonych jabłek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonego imbiru
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • dodatkowo: orzechy włoskie i serek kremowy do dekoracji


Do miski przesiać mąkę razową, mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Dodać sól i cukier, wymieszać. Dodać masło, żółtko i masło orzechowe, zacząć zagniatać ciasto. Dodawać wodę tak, by składniki dobrze się połączyły w jednolite ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez około 30 minut. Następnie rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i przełożyć do formy, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary blachy: 25x35 cm). Ponakłuwać ciasto widelcem i podpiec przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W tym czasie przygotować nadzienie.
Wszystkie składniki na masę dyniową przełożyć do blendera i zmiksować na jednolity krem. Wylać na podpieczony spód. Piec przez około 25 minut, aż masa się zetnie. Ostudzić, pokroić w kwadraty i każdy kawałek udekorować serkiem i połówką orzecha włoskiego. Oprószyć cynamonem.

Smacznego!

*pieczona dynia: dynię (najlepiej odmiany Hokkaido) umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Wydrążyć pestki, a miąższ obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić olejem rzepakowym i piec przez około 30 minut, aż dynia będzie miękka.



Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

You Might Also Like

8 komentarze

  1. Prześlicznie wygląda to ciasto, jak dzieło sztuki! A masa musi smakować cudownie, dynia, banan, jabłka i orzechy - cudo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :) ciasto jest rzeczywiście bardzo smaczne :)

      Usuń
  2. ze smakiem korzystam z sezonu na dynię, ze smakiem na pewno zjadłabym takie ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aneta, Aneta! Wczoraj zrobiłam Twój omlet jabłkowy, cu-do-wny! <3 Zakochałam się w jego smaku i to faktycznie najlepszy owsiany jabłkowy omlet, jaki kiedykolwiek jadłam :) Delikatny i puszysty. PS: koniecznie spróbuj go kiedyś z syropem klonowym, tak zagościł u mnie :) A jutro powtórka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo miło mi czytać, że Tobie też skradł serce :) Ja uwielbiam go z miodem, także wersja z syropem klonowym musi być również pyszna!

      Usuń
  4. Ależ apetycznie wygląda to ciacho, na pewno skusiłabym się na kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. boskość :) dynia, mąka którą uwielbiam i przyprawy... idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy