Pełnoziarnisty jabłecznik z posypką pralinową

08:57:00

Nadszedł ten czas, kiedy cynamon codziennie wpada do porannej owsianki, a jabłka mogę chrupać jedno po drugim. Nadeszła pora, kiedy przyniesione z działki orzechy włoskie dosłownie wysypują się ze skrzynki.Uwielbiam te jesienne smaki! To znak, że będzie.. jabłecznik. Cudownie kruchy, z posypką pralinową na wierzchu. Więcej mi nie potrzeba do szczęścia.





Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej razowej (typ 1850)
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g masła
2 żółtka
1 łyżka rumu
1 całe jajko

Jabłka:
1,5 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki rodzynek
kilka łyżek cukru
garść orzechów włoskich
2 łyżki bułki tartej

Wierzch:
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka mleka

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i każdą zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić przez minimum 1 godzinę.

Przygotować jabłka: owoce obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cynamon, cukier (do smaku) i dusić, aż jabłka się rozpadną. Wymieszać z orzechami i rodzynkami.

Jedną część ciasta rozwałkować, posypać bułką tartą. Nałożyć masę jabłkową. Na wierzch rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią jabłka.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut. Upieczony jabłecznik odstawić do ostudzenia.

Cukier puder wymieszać z odrobiną mleka, by powstał lukier. Pokryć nim ostudzone ciasto i od razu posypać pralinową posypką. Odstawić do stężenia. 
Smacznego!



You Might Also Like

3 komentarze

  1. super przepis;) ciasto wygląda smakowicie!ja zapraszam na ''szarlotkę z dynią pod bezą'' pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/10/szarlotka-z-dynia-pod-bezowa-chmurka.html

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda peeerfekcyjnie <3 omnomn.. i ta posypka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo jesiennie i smakowicie. Świetny jabłecznik.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy