Lunch kids: Marchewkowe naleśniki z kremem jaglano-bananowym

08:00:00

Gdybym mogła cofnąć się parę(naście) lat wstecz, to wiem, że z ogromną chęcią zabierałabym do szkoły takie pudełko wypełnione kolorowymi naleśnikami. Zawsze wolałam własnoręcznie przygotowywane kanapki od kupnych bułek, lubiłam mieć pod ręką jabłko lub sok.Takie zdrowe przyzwyczajenia pozostały mi do dzisiaj - na uczelni często można mnie spotkać z pudełkami wypełnionymi kaszą, makaronem czy warzywnymi kotlecikami. 

Wiem też jednak, że dzieci lubią wszystko, co kolorowe i słodkie. Wystarczy chwilę pomyśleć, by stworzyć taki posiłek... całkowicie naturalnie i zdrowo! Sok marchewkowy idealnie sprawdził się jako składnik naleśników, a banan i daktyle wystarczyły, by posiłek był słodki w zdrowy sposób. Spróbujcie sami zrobić marchewkowe naleśniki z kremem jaglano-bananowym. Są naprawdę pyszne!




Składniki na 10 sztuk:

  • Naleśniki:
  • 250 ml soku marchewkowego Marwit
  • 2 jajka
  • szczypta cynamonu
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 50 ml mleka
  • Krem:
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 150 ml Smoothie Owocudo Funny 
  • garść daktyli (ok. 6 sztuk)

Przygotować ciasto na naleśniki: do wysokiego naczynia wlać sok marchewkowy, wbić jajka i dodać olej. Zmiksować, dodając oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i cynamon. Dodać mleko i wymieszać.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju (tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika). Wylać porcję ciasta i smażyć, aż boki zaczną się lekko rumienić. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę. Przełożyć na talerz. W taki sposób usmażyć wszystkie naleśniki.


Przygotować krem: daktyle zalać 1/2 szklanki wrzątku. Kaszę jaglaną wsypać do garnka i podprażyć na małym ogniu, aż zacznie wydzielać przyjemny, orzechowy aromat. Zalać ją wrzątkiem i przepłukać. Wlać świeżą, gorącą wodę (ok 2 cm nad poziom kaszy) i gotować, aż do jej wchłonięcia. Wtedy dolać smoothie Owocudo Funny oraz daktyle wraz z wodą. Gotować do całkowitej miękkości kaszy i wchłonięcia płynów.
Ugotowaną kaszę zmiksować wraz z bananem za pomocą blendera.
 Tak przygotowanym kremem smarować każdy z naleśników, zwinąć boki do środka, po czym zrolować jak krokieta.


Wpis bierze udział w konkursie:

You Might Also Like

5 komentarze

  1. Ja już dawno chciałem doznać smaku tych soków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł :)
    zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne wypełnienie lunchboxa ;) A krem z kaszy jaglanej z takimi dodatkami musiał być obłędny ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie się smażą....😄

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy