Jeżynowo-jagodowy koktajl z serkiem wiejskim

06:30:00

Czy wiecie, że  fioletowe owoce i warzywa zawierają silne antyoksydanty, które pomagają zwalczać objawy starzenia? To bardzo dobre źródło witaminy E, nazywanej witaminą młodości. Ponadto owoce w kolorze fioletu, a więc jagody i jeżyny, obniżają poziom "złego" cholesterolu oraz zbawiennie wpływają na nasz wzrok. Owoce te posiadają jeszcze szereg innych właściwości zdrowotnych, więc z pewnością warto po nie sięgać, szczególnie w okresie letnim - kiedy są łatwo dostępne.
No dobrze, zmiksowanie jagód z jeżynami to nie jest żadna filozofia. Ale warto wzbogacić taki koktajl o dodatek białka, jakim jest serek wiejski. Po dokładnym rozdrobnieniu nie wyczujemy jego specyficznej struktury, a dosładzając napój miodem - zniwelujemy lekko słonawy posmak serka. Pijcie więc na zdrowie!



Jeżynowo-jagodowy koktajl z serkiem wiejskim


Składniki na 1 porcję:

  • 1/2 szklanki jagód
  • 1/2 szklanki jeżyn
  • 100 g serka wiejskiego
  • 150 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 2 łyżeczki (lub więcej) miodu


Wszystkie składniki dokładnie zmiksować w blenderze. Podawać najlepiej od razu po przygotowaniu - świeżo zrobiony koktajl zawiera najwięcej wartości odżywczych.

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Pierwszy raz słyszę o koktajlu z serkiem wiejskim, i bardzo mi się taki pomysł podoba! Wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. A mi nawet struktura serka nie przeszkadza, zawsze lubiłam z nim koktajle, a wersja z najlepszymi leśnymi owocami musi być naprawdę genialna! ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy