Zapiekane naleśniki z cukinią i bakłażanem

06:52:00

Cukinia to warzywo, które mogłabym jeść na okrągło. By jednak nie przejadła się tak szybko, staram się wymyślać różne połączenia, w których ją przemycam. Smażę placki, robię leczo, a tym razem przygotowałam naleśniki. Zapieczone z sosem pomidorowym, wypełnione cukinią, bakłażanem i serem. Bardzo smaczne połączenie!



Składniki na ok. 10 naleśników:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 
  • 1 szklanka mleka
  • ok. 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • Nadzienie:
  • 1 bakłażan
  • 1 młoda cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy dijon
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżeczka miodu
  • ok. 10 plasterków sera
  • Sos pomidorowy:
  • 2 duże, mięsiste pomidory (najlepiej malinowe)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować. Ciasto odstawić na około 30 minut. W tym czasie przygotować nadzienie.

Warzywa dobrze umyć i wysuszyć. Cukinię, bakłażana i paprykę pokroić w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa i smażyć, aż zmiękną, mieszając co jakiś czas. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i sos sojowy, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić.
Przygotować sos: pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i postawić na małym ogniu. Mieszając, gotować, aż zaczną się rozpadać. Dodać sos sojowy, cukier i koncentrat, po czym zblendować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Przed smażeniem pierwszego naleśnika na patelnię wlać odrobinę oleju. Wylać porcję ciasta, smażyć, aż boki zaczną lekko brązowieć, po czym przewrócić na drugą stronę i dopiekać przez chwilę. Kolejne naleśniki smażyć już na suchej patelni.

W misce połączyć musztardę, jogurt i miód, doprawić pieprzem. Każdego naleśnika posmarować takim musztardowym sosem, na to ułożyć plaster sera i 2 łyżki nadzienia warzywnego. Zwinąć w rulony. Ułożyć naleśniki obok siebie w naczyniu żaroodpornym, polać sosem pomidorowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 20 minut.



Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  1. No i taką wersję cukinii uwielbiam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne danie z wykorzystaniem wielu psianek. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy