Krem jeżynowy (blackberry curd)

08:30:00

Blackberry curd to bardzo dobry pomysł na wykorzystanie jeżyn. Gładki, lekko kwaśny krem idealnie nada się jako nadzienie do ciasta, naleśników,  dodatek do kanapek lub… po prostu, wyjadany łyżeczką ;) Nie jest trudny do zrobienia, a zdecydowanie warto!
 



Składniki na jeden słoiczek (250 ml)
  • 250 g jeżyn
  • 100 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki śmietanki 30 %
  • 2 łyżki masła

Owoce umyć, przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Zagotować, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści. Zmiksować blenderem, następnie przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek. Powstałe puree ponownie umieścić w rondelku i lekko podgrzać. W misce zmiksować żółtko, mąkę i śmietankę. Mieszając, dolewać gorące puree jeżynowe. Dodać masło i energicznie wymieszać, aż krem zacznie gęstnieć. Przelać do słoika i odstawić do ostudzenia, po czym wstawić do lodówki. Przechowywać w lodówce do 3-4 dni.

A już niedługo na blogu przepis z wykorzystaniem tego pysznego kremu :)


You Might Also Like

1 komentarze

  1. Bardzo lubię wszystkie curdy, z jeżyn jeszcze nie jadłam, ale wszystko przede mną!; ))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy