Jagielnik orzechowy z daktylowym karmelem

06:30:00

Jagielnik, czyli "sernik" z kaszy jaglanej, kusił mnie już od dawna. Bardzo byłam ciekawa, jak smakuje takie ciasto. Wcześniej eksperymentowałam już z jaglanymi budyniami i kremami, więc wiedziałam, że to musi być pyszne. I nie myliłam się! Genialne połączenie chrupiącego, owsianego spodu, kremowej, orzechowej masy jaglanej i...daktylowego karmelu. A to wszystko bez dodatku cukru! Rany, ależ mi ten jagielnik posmakował ;)




Składniki:

  • Spód:
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 banana
  • 1 łyżka karobu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • Masa jaglana:
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • Daktylowy karmel:
  • 1/2 szklanki daktyli
  • 3 łyżki masła orzechowego

Przygotować spód: banana rozgnieść na papkę z karobem i olejem. Część płatków owsianych zblendować, pozostałą zostawić w grubszej postaci. Wymieszać z bananową papką. Tak przygotowany spód wyłożyć na dno formy o średnicy 16-18 cm, mocno przygniatając go łyżką. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.
Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni, gdy zacznie wydzielać przyjemny aromat, przepłukać ją wrzątkiem na sicie. Wrzucić z powrotem do garnka i zalać ok. 2 szklankami gorącej wody. Gotować do miękkości, aż kasza zacznie się kleić.
Do kaszy wrzucić orzechy i zblendować na bardzo gładki krem. Dodać miód i masło orzechowe, dobrze wymieszać. Gotową masę wylać na przygotowany spód.
Daktyle zalać wrzątkiem (ok. 1/2 szkl. wody) i pozostawić na około 15 minut. Po tym czasie zblendować je na gładką masę wraz z wodą i masłem orzechowym. Takim karmelem polać ciasto, wyrównać. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.


Inspiracja

You Might Also Like

16 komentarze

  1. z wyglądu przypomina troszkę taką "nowszą" wresję baklavy, pewnie przez ten wierzch i sposób podania, ale założę się, że jest milion razy lepszy! (;

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baklava jest słodkim ulepkiem, tutaj nie ma wcale cukru :) A mimo to słodycz tego ciasta jest nieziemska. Głównie przez ten karmel na wierzchu.
      Polecam i pozdrawiam :)

      Usuń
    2. z cukrem czy bez- baklawowelove tutaj widzę! :) ej, deser to deser- z mniejsza czy większą ilością cukru musi być cuudo..
      a to jest cudo!!! :)

      Usuń
  2. jaki cudowny!!! <3 ślinka cieknie na samą myśl, a co dopiero jak go zobaczyłam :) muszę spróbować!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, ale cudny! Zjadłabym z 2 kawałki tera hehe :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachwycający! Ostatnio zakochałam się w jagielnikach ;) Twój w wersji nieco jesiennej, chyba przez dodatek orzechów włoskich i karmelu. Jestem nim oczarowana, muszę go zrobić *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Tyle razy miałam zrobić ten jagielnik, że aż szkoda gadać. Muszę się w końcu za niego wziąć, bo Twój bardzo kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dodaję do zakładek i obiecuję wykonać. Wygląda nieziemsko, musi smakować równie dobrze.. Poza tym.. Takie to zdrowiutkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak :) Polecam spróbować i koniecznie daj znać, czy smakowało :)

      Usuń
  7. Sprobuje na pewno, tym bardziej, ze nie trzeba piec! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. caly tydzien czekałam żeby je zrobić haha i w końcu piateczek i mam czas <3

    dam znac jak wyszło

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy