Truskawki z musem z kaszy manny, białej czekolady i bitej śmietany

06:30:00

Uwielbiam uczestniczyć we wszelkich warsztatach kulinarnych. Staram się zawsze chłonąć na nich wiedzę od najlepszych, zapamiętywać techniki przygotowywania różnych potraw, czerpać inspirację. Ostatnie warsztaty, zorganizowane w ramach kampanii Lubię Kaszę, poprowadził Andrzej Polan - znakomity kucharz znany z występów w Dzień Dobry TVN oraz programu "Polska ze smakiem" na Kuchni +. Pewnie niektórzy z Was już wiedzą, że na tych warsztatach odbył się też finał konkursu "Kasza? Lubię ją!" i że... udało mi się znaleźć w zwycięskiej trójce. Tym samym przygarnęłam do domu rewelacyjny robot kuchenny, o którym zawsze marzyłam! Więcej o finale napiszę niebawem, gdy tylko otrzymam zdjęcia z wydarzenia :)





Wracając do warsztatów - były niesamowicie inspirujące. Pod czujnym okiem pana Andrzeja przygotowaliśmy deser -  truskawki z delikatną pianką z kaszy manny, białej czekolady i bitej śmietany. Jakież to było pyszne! Ten smak został ze mną na dłużej. Od razu po powrocie do domu postanowiłam odtworzyć go w swojej kuchni.

Wam też polecam. To idealna propozycja na letni deser! Truskawki oryginalnie polaliśmy syropem z czarnego bzu, lecz w domu wypróbowałam wersję z odrobiną rumu - obie były pyszne. Jest lekko, orzeźwiająco i niesamowicie smacznie. Spróbujcie, bo warto!



Składniki na około 6 porcji (jak na zdjęciu):

1 kg truskawek
4 łyżki rumu lub syropu z czarnego bzu
1 łyżka cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
kilka listków mięty i bazylii

500 ml śmietany 30%
200 g białej czekolady
2 szklanki mleka
4 łyżki kaszy manny
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Mleko zagotować z cukrem. Na gotujące wsypać kaszę, cały czas mieszając. Gotować, aż masa zgęstnieje. Odstawić z ognia.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Stopniowo dodawać do niej kaszę, energicznie mieszając. Ostudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić (nie na bardzo sztywno - powinna być puszysta). Dodać kilka łyżek do masy z kaszy i czekolady, wymieszać. Stopniowo dodawać resztę śmietany, delikatnie mieszając łopatką. Gotowy mus przykryć folią i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki. Zalać syropem z bzu lub rumem, dodać cukier i posiekane zioła oraz skórkę cytrynową. Odstawić do lodówki.

Gdy mus się schłodzi, przygotować deser: do słoików lub pucharków nałożyć porcję truskawek, na to wyłożyć mus i udekorować truskawkami. Podawać od razu.

Smacznego!


Dodaję do akcji


You Might Also Like

7 komentarze

  1. piękny deser! zainspirowałaś mnie, zrobię wegańską wersję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, cieszę się i czekam na Twoją odsłonę :)

      Usuń
  2. Ale to było pyszne! Też zamierzam odtworzyć ten deser w domu i jestem pewna, że posmakuje wszystkim domownikom. Twoja wersja pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i bardzo polecam zrobić go w domu! :)

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratuluję zwycięskiej trójki, a tym deserem bym się chętnie poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :) Zachęcam do zrobienia, jest pyszny :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy