Wege gołąbki z kaszą jaglaną, warzywami i orzechami

08:43:00

Lubicie kaszę? Ja bardzo! Kasze to fundament zdrowej, zbilansowanej diety. Wraz z pozostałymi produktami zbożowymi stanowią podstawę piramidy żywieniowej, zgodnie z którą codziennie powinniśmy zjadać 6 porcji produktów zbożowych*A od wczoraj, kiedy dowiedziałam się o zakwalifikowaniu się do finału konkursu "Kasza? Lubię ją!", darzę ją jeszcze większą sympatią. Bardzo mi miło, że mój przepis na Jaglane brownies z truskawkami został doceniony. Już niedługo czekają mnie warsztaty z Andrzejem Polanem i konkursowe gotowanie. Wasze kciuki na pewno się przydadzą :)

* więcej informacji na temat kasz znajdziecie na stronie Lubię Kaszę

No dobra, trochę się pochwaliłam, ale wstęp nie jest tak zupełnie poza tematem dzisiejszego wpisu. Ostatnio bowiem wykorzystałam kaszę jaglaną do stworzenia pysznego obiadu. Wraz z mamą przygotowałam gołąbki. Mama - tradycyjne z farszem mięsno-ryżowym, ja - wegetariańskie, z nadzieniem z kaszy jaglanej, orzechów włoskich i kolorowych warzyw. Ten farsz powstał zupełnie spontanicznie, ale smak całości podbił moje (i nie tylko) serce. Mamo, jesteś wielka, że nauczyłaś mnie tak zgrabnie zwijać gołąbki. Bo pamiętajcie, w kuchni trzeba uczyć się od najlepszych! :)










Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 5 pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła (w wersji wegańskiej zastąpić olejem)

  • sól, pieprz, papryka słodka, szczypta chilli, świeży koperek i bazylia
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 żółtko (w wersji wegańskiej można pominąć)

Z kapusty wycinamy głąb, liście obgotowujemy w lekko osolonej wodzie przez kilka minut, by nieco zmiękły. Wyjmujemy i odcedzamy.

Cebulę drobno siekamy, pieczarki obieramy i kroimy w dość drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę. Kiedy lekko się zeszkli, dodajemy pieczarki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy przez kilka minut, aż pieczarki odparują wodę.
Paprykę i cukinię dobrze myjemy i osuszamy. Kroimy w niewielką kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na patelnię dodajemy łyżkę oleju, wrzucamy najpierw paprykę (musi smażyć się najdłużej), a następnie cukinię i marchewkę. Całość przyprawiamy do smaku, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Podsmażamy około 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Tak przygotowane warzywa łączymy z ugotowaną kaszą jaglaną. Dodajemy posiekane zioła i orzechy i ewentualnie doprawiamy farsz. Dodajemy żółtko, aby całość się związała. 
Na każdy liść kapusty nakładamy 2 łyżki farszu i zwijamy gołąbki. 
Układamy je ciasno w naczyniu żaroodpornym, podlewamy kilkoma łyżkami wody lub bulionu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut.

Bardzo dobrze komponują się z sosem pomidorowym. 

Smacznego!

You Might Also Like

5 komentarze

  1. gołąbki to dla mnie smak dzieciństwa, jak zobaczyłam Twoją pyszną warzywną wersję od razu zrobiłam się głodna! są świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiem, czy przeszłyby u mnie w domu, ale ja na pewno wszamałabym je z wielką chęcią! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. dotarłam tu dopiero teraz - cała strona rewelacja :) a gołąbki pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy