Szybka sałatka z soczewicą, jarmużem, cukinią i bakłażanem

10:17:00

Lubię otworzyć lodówkę i zupełnie spontanicznie stworzyć coś szybkiego na lekki posiłek. Tak też powstała sałatka, którą z powodzeniem można zapakować na wynos i w ten sposób zjeść poza domem pyszny i zdrowy lunch. Świetnie sprawdzi się także jako lekka kolacja - smakuje zarówno na ciepło, tuż po przyrządzeniu, jak i na zimno. Niewiele składników, ale dobranych tak, że wychodzi bardzo smaczna całość. Polecam!




Składniki na 2 porcje:

  • 1 mała cukinia
  • 1/2 bakłażana
  • 1 łyżka oleju
  • dwie garści jarmużu
  • 3 suszone pomidory
  • 1/2 puszki zielonej soczewicy
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz i oregano
Cukinię i bakłażana dokładnie umyć i osuszyć, pokroić w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Liście jarmużu umyć i osuszyć, usunąć z nich twarde części, a listki wrzucić na patelnię. Po chwili dodać cukinię i bakłażana, posolić. Dodać posiekane suszone pomidory. Smażyć, często mieszając, aż warzywa lekko się zrumienią i będą miękkie. Pod koniec dodać odsączoną z zalewy soczewicę i przyprawić do smaku. Wymieszać całość i zestawić z patelni. Posypać listkami świeżej bazylii. 
Smacznego!

You Might Also Like

4 komentarze

  1. takie sałatki to ja rozumiem - pełnia zdrowia, niezastąpiony smak - po prostu nic dodać, nic ująć! świetne zestawienie składników, aż ślinka cieknie na samą myśl :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi smacznie... Mam pytanie: czy bakłażana obierać przed smażeniem? I czy tą sałatkę podawać na ciepło, czy dobra będzie też po wystygnięciu?
    Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bakłażana nie trzeba obierać - jedynie dokładnie umyć i osuszyć :) Sałatka jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jadłam na oba sposoby i oba się sprawdziły.
      Pozdrawiam serdecznie,
      Aneta

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy