Pieczona owsianka bananowa z rabarbarem

07:23:00

Jak dawno nie jadłam owsianki w takiej formie! Ostatnio na śniadanie jem na zmianę: kanapki z dużą ilością kolorowych dodatków, omlety owsiane i biszkoptowe albo.. najbardziej klasyczną wersję owsianki - z jabłkiem i cynamonem. Czasem jednak mam ochotę na małą odmianę. Wykorzystuję sezon na rabarbar i zaczynam dzień od pysznej, pieczonej owsianki. Lubię takie poranki :)




Składniki na 2 porcje:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka otrębów (u mnie orkiszowe)
  • 1 łyżka sezamu
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 duży banan
  • garść rodzynek
  • 1 duże jajko
  • 1 średnia laska rabarbaru
  • cynamon
  • 2 łyżeczki cukru
Płatki i otręby zalać jogurtem i odstawić na 10 minut. Banana rozgnieść na papkę. Wymieszać z płatkami w jogurcie, sezamem i rodzynkami, dodać żółtko. Białko ubić na pianę. Delikatnie przełożyć ją do pozostałych składników, mieszając łyżką. Rabarbar umyć i obrać, pokroić na małe kawałki. Do kokilek wysmarowanych masłem przełożyć masę owsianą. Na wierzchu ułożyć rabarbar, posypać każdą porcję 1 łyżeczką cukru i szczyptą cynamonu. Piec przez 20 minut w 180 stopniach. Podawać na zimno lub na ciepło.

Smacznego!




You Might Also Like

7 komentarze

  1. Uwielbiam pieczone owsianki! Prawie jak ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, marzy mi się na śniadanie taka pyszka!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna owsianka, uwielbiam takie sezonowe śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Powiem Ci, że doskonale Cię rozumiem.. nic tak mi nie smakuje jak domowe pieczywo z rzodkiewką, sałatą, pomidorem i szczypiorkiem.. :D Dlatego rozumiem cię w 100%!
    A omlety wybieram tradycyjne: ubite białka, żóltko i dodatki :)

    ale pieczoną owsiankę to zjadłabym.. zaprosisz? ;>

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł :) Owsianki z rabarbarem jeszcze nie miałam okazji jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aj, nie wiesz, jak mi tęskno do świeżego rabarbaru! Mrożonym zajadam się okazjonalnie co jakiś czas, jednak nic nie zastąpi tego świeżego. Już nie mogę się doczekać, aż dorwę się do jego nieograniczonych ilości na krótkich wakacjach w Polsce <3 Tę owsiankę zrobię bez dwóch zdań, bo założę się, że jest niesamowita.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy