Pełnoziarniste tortille

14:10:00

Weekend majowy powoli dobiega końca, ale...to przecież dopiero początek! Początek sezonu grillowo-piknikowego, początek imprez na świeżym powietrzu. Co przygotować na takie spotkania, aby nie było nudno?
Zamiast kiełbasek i szaszłyków zrobiłam domowe, pełnoziarniste tortille. Z bardzo kolorowym wnętrzem. O rany, ależ pyszne to wyszło! Takie domowe wrapy są dużo smaczniejsze od kupnych, bo możemy je całkowicie dostosować do naszych upodobań. Bardzo polecam!





inspiracja: Taniec Smaków

Składniki na ok. 6 placków:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie pszenna, typ 1850)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta suchych drożdży

Do miski wsypać oba rodzaje mąki, sól, proszek do pieczenia oraz drożdże, dodać olej i wodę. Wymieszać składniki na elastyczne, jednolite ciasto. Uformować z ciasta kulę, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
Ciasto podzielić na 6 równych kuleczek. Na stolnicy rozwałkować każdą kuleczkę na bardzo cienkie koło o średnicy ok. 24 cm.
Placki piec na dużej, rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu!) po kilkadziesiąt sekund z każdej strony.




Jako nadzienie można wykorzystać ulubione składniki. U mnie był to podsmażony, pokrojony w kostkę kurczak, pomidory, mix sałat, czerwona cebula, kukurydza i szczypiorek. Pamiętajcie też o sosie! Polecam Wam sos jogurtowo-czosnkowy:
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • pieprz
Wszystkie składniki wymieszać. Smarować nimi tortille, układać wybrane składniki i zwijać jak naleśnika. Dół tortilli można zabezpieczyć folią aluminiową - wtedy o wiele wygodniej zjeść takiego wrapa.


Smacznego!

You Might Also Like

7 komentarze

  1. o, super, od razu zapisuję sobie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie się domowe tortille zawsze łamią bo są twarde jak kamień :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelina, placki z tego przepisu spokojnie można było zawinąć. Klucz w tym, aby nie przesuszyć ich na patelni i przygotować wrapy niedługo po usmażeniu placków. Powodzenia!

      Usuń
  3. Pysznie wyglądają, uwielbiam takie dania, są proste w zrobieniu, a jakie smaczne!; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie i ładnie :) Domowe tortille to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm... ależ smacznie podane! <3 nic tylko zajadać.. mniam! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy