Mrożona kawa miętowa

10:31:00

W końcu doczekałam się słońca za oknem. Mam nadzieję, że tym razem zostanie z nami na dłużej.

Pamiętacie wpis o tym jak zrobić idealną mrożoną kawę? Postępując w taki sam sposób możemy łatwo wyczarować baaardzo orzeźwiającą, miętową wersję. Przyda się na zbliżający się (mam nadzieję) gorący okres!




Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki naparu z herbaty miętowej Posti*
  • mleko
  • kilka kostek lodu
  • listki mięty do dekoracji


* 1 torebkę herbaty zaparzyć w 1/2 szklance wody. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

Kawę i cukier wsypać do słoika. Dodać zimną herbatę, zakręcić szczelnie i energicznie potrząsać przez kilkadziesiąt minut, aż do uzyskania gęstej pianki. Można też przygotować kawę w blenderze kielichowym, miksując pulsacyjnie. Tak przygotowaną kawę przelać do wysokiej szklanki i dopełnić mlekiem. Dodać kostki lodu i udekorować gałązką mięty.




You Might Also Like

3 komentarze

  1. już wieki nie piłam mrożonej kawy, a przydałoby mi się takie orzeźwienie - podoba mi się ta miętowa nuta! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy