Szarlotka sypana

08:17:00

Jestem zdania, że urozmaicenie to klucz do tego, aby codziennie cieszyć się z przygotowywanych potraw. Bo co nam da opracowanie jednego dania do perfekcji i stałe jego powtarzanie? Prędzej czy później znudzi nam się na tyle, że wcale nie będzie sprawiać nam przyjemności. To w najlepszym wypadku. W najgorszym - zupełnie przejdzie nam ochota na jego przygotowywanie. To dlatego w mojej kuchni panuje równowaga. Raz piekę brownies z fasoli, raz szarlotkę. Nowoczesność i klasyka.  W mojej kuchni nie ma miejsca na nudę.





Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek (najlepiej odmiany Szara Reneta)*
  • cynamon
  • 120 g masła, bardzo zimnego

Mąkę połączyć z kaszą manną, cukrem i proszkiem do pieczenia. Rozdzielić na 3 równe części.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Tortownicę (śr. 21cm) wysmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać pierwszą część suchych składników, na to ułożyć połowę jabłek i oprószyć je cynamonem. Posypać kolejną częścią suchych składników i ponownie przykryć jabłkami. Wysypać ostatnią część suchych składników. Na wierzchu zetrzeć masło na tarce o grubych oczkach. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około godzinę. 

Na podstawie przepisu z Moich Wypieków.


*część jabłek zastąpiłam domowymi powidłami z papierówek. Należy jednak pamiętać, że w tym przepisie istotne jest, aby użyć soczystych jabłek - muszą puścić sok, który wraz z masłem zespoli wszystkie warstwy.

You Might Also Like

5 komentarze

  1. na szarlotkę zawsze się piszę! to ciasto, które zachwyci podniebienie chyba każdej osoby - klasyczny smak polskich jabłek ukryty w kruchym cieście - co tu więcej pisać... uwielbiam! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. A za mną od tak dawna "chodzi" szarlotka... Trzeba zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka, jaką pamiętam z dzieciństwa<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie najlepsza szarlotka ze wszystkich :)

    OdpowiedzUsuń
  5. słyszałam o sypanej, ale jeszcze nie uczyniłam. :D
    Aż żałuję.. :(
    Cudo!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy