Pomysł na kanapkę: pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

09:41:00

Uwielbiam przerabiać ciecierzycę na pastę. To naprawdę prosty sposób, żeby przygotować pyszny dodatek do pieczywa czy pokrojonych w słupki warzyw. Tym razem przygotowałam wersję z suszonymi pomidorami. Przypomina ona hummus, ale nie trzymałam się tradycyjnej receptury, więc zostańmy przy nazwie pasta ;) Wykorzystałam ją do stworzenia pysznych kanapek na upieczonych przeze mnie wcześniej grahamkach. To była moja kolacja, ale takie bułki idealnie sprawdzą się na śniadanie lub lunch poza domem. Pomyślcie też o zbliżających się piknikach! I zapomnijcie o przetworzonych bułach z fastfoodów - ta propozycja bije je na głowę!




Składniki:
1/2 puszki ciecierzycy
2 ząbki czosnku
4 łyżki sezamu
4 pomidory suszone
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
czarnuszka

dodatkowo:
dowolna bułka, sałata, pomidory, ogórki, szczypiorek

Ciecierzycę osączyć na sicie i dokładnie opłukać. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Przełożyć do blendera. Sezam podprażyć na suchej patelni przez kilka minut, aż stanie się złocisty (uważać, by nie przypalić ziaren!). Wsypać do ciecierzycy, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką pastę.

Bułkę przekroić, posmarować pastą i dodać pozostałe składniki kanapki, wedle uznania. Tak przygotowaną bułkę można spiąć wykałaczką.
Smacznego!


Zobacz też przepisy na inne, smaczne pasty:

You Might Also Like

12 komentarze

  1. Zastanawiam się czy olej z suszonych pomidorów (rzepakowy) również ma właściwości konserwujące

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tej paście olej z suszonych pomidorów (ten ze słoiczka) również się sprawdzi - dodajemy go zamiast oliwy.

      Usuń
    2. A nie wiesz czy on również ma właściwości konserwujace? Bo wiem że oliwa ma ;)

      Usuń
    3. Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że tak. W końcu pomidory, które są nim zalane, w jakiś sposób są zakonserwowane :)

      Usuń
  2. haha! wiesz, że niemalże identyczną pastę dziś miałam na kanapkach - robiłam wczoraj :) jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. oo...! A ja na początku myślałam, że to będą kotleciki z ciecierzycy, a tutaj lepsze cuda: pasta <3 <3
    A jadłaś kiedyś ze słonecznika i suszonych pomidorów? Spróbuj koniecznie, skoro posmakowała Ci ta, to i propozycję pokochasz :)
    Bułki wyglądają genialnie, cudnie skomponowane, jak z najlepszych zdjęć i restauracji <3

    P.S. wczoraj (haha, dołączam do Darii), jadłam hummus z suszonymi pomidorami- pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję kochana za komplement! Spróbuję tej pasty ze słonecznika, brzmi super :)

      Usuń
  4. aaa..! I suszone pomidory ze słoika w zalewie, czy suszone, że suszone? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja użyłam takich bez zalewy, ale te ze słoiczka jeszcze łatwiej zblendować :)

      Usuń
  5. Ile to jest wagowo pół puszki ciecierzycy? Wolałabym ugotowac sama ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wagowo to około 200 g ugotowanej ciecierzycy (czyli około 80g suchych ziaren).
      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy