Pieczone, faszerowane bataty

08:59:00

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, odkryłam stosunkowo niedawno. I bardzo żałuję, że wcześniej nie spotkałam się z tym warzywem! Jak dla mnie, smakuje jak połączenie dyni, ziemniaka i marchewki. Czyli pysznie :) Intensywny kolor batatów postanowiłam jeszcze podkręcić innymi warzywami: cukinią, porem i papryką. Co z tego wyszło? Cały wachlarz barw na talerzu! Przepyszna propozycja na kolację. Dla wegan i nie tylko. Bardzo polecam!






Składniki na 2 porcje:

  • 2 bataty (o wadze ok. 300 g każdy)
  • 1/2 pora (tylko biała część)
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, bazylia

Bataty wyszorować, włożyć do garnka i zalać gorącą wodą. Gotować przez około 10-15 minut, aż lekko zmiękną. Wyjąć z wody i lekko przestudzić.
Warzywa dokładnie umyć. Pora pokroić w półplasterki, cukinię i paprykę w kostkę. Wszystkie warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawić do smaku, wedle uznania.
Bataty przekroić na pół. Delikatnie wydrążyć środek, zostawiając 1 cm marginesy z każdej strony. Miąższ pokroić w kostkę i połączyć z warzywami. Takim farszem nadziewać każdą połówkę batata. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać przez około 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!

You Might Also Like

9 komentarze

  1. wyglądająna prawdę smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  2. to coś dla mnie - jestem na TAK! <3 uwielbiam bataty i praktycznie teraz często się nimi zjadam (odkąd są w przystępnej cenie w biedronce :D )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daria, spróbuj! :) O tak, dziękuję biedronce za taki asortyment! :D

      Usuń
  3. uwielbiam bataty, na pewno by mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te kolory przyprawiają o o wiele lepszy nastrój: )

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany, żałuję, że ten przepis nie pojawił się wcześniej. W tygodniu miałam w domu 2 bataty i nikt nie miał pojęcia co z nimi zrobić. Skończyły jako frytki. Znaczy - zjadliwe były ale trochę szkoda je użyć w taki przyziemny sposób. Na weekend majowy kupię następne i przygotuję coś podobnego. Prawdopodobnie moja wersja nie będzie tak ładnie przygotowana, ale to nie szkodzi. Dziękuję za pomysł.
    Marta/migotka21

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mogłam Cię zainspirować :) nadzienie można dowolnie modyfikować, za każdym razem zmieniając wedle uznania. A frytki z batatów też są pycha! :D
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Bardzo fajny pomysł na bataty :) Do tej pory było raczej mało przepisów z jego wykorzystaniem przez co sama nie sięgałam po niego ale teraz nie mam wybory tylko zrobić sobie takie ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy