Otrębowe tartaletki z masą jajeczną i szpinakiem

13:32:00

Zieleń pojawiająca się za oknem sprawia, że coraz chętniej przenoszę ją na kuchenny grunt. Eksperymentuję ze składnikami, tworząc lekkie i zdrowsze wersje przekąsek. Tartaletki ze szpinakiem i masą jajeczną powstały na spodzie z dodatkiem otrębów, przez co są wypełnione błonnikiem. Ale też smakiem! Niczego im nie brakuje. Można jeść je na zimno i na ciepło, na przekąskę i lunch.



Składniki (6 szt.):

Ciasto
120 g masła
1 żółtko
50 ml wody
200 g mąki pszennej
30 g otrębów pszennych
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
po łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki

Nadzienie:
2 garści młodego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 duże jajko
4 łyżki jogurtu
50 g sera feta
po dużej szczypcie soli, gałki muszkatołowej, pieprzu i papryki słodkiej
łyżka posiekanej natki pietruszki

Wszystkie składniki połączyć i zagnieść jednolite ciasto. Uformować z niego dysk, owinąć folią i schłodzić przez minimum 30 minut.
Po tym czasie ciastem wylepić mini formy do tart o śr. 6cm (wysmarowane uprzednio masłem). Ciasto ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Tak przygotowane spody do tartaletek wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i podpiec przez około 10 minut.

Szpinak dokładnie umyć i osuszyć.Na patelni rozgrzać masło i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć chwilę, dodać liście szpinaku i przemieszać. Doprawić solą i pieprzem, dusić chwilę, aż zwiędnie i straci objętość. Lekko ostudzić.
W misce wymieszać ze sobą jajko, jogurt, przestudzony szpinak, natkę, gałkę muszkatołową i paprykę słodką. Dodać pokruszony ser feta i wymieszać. Masę wylać na podpieczone spody tartaletek. Wstawić do piekarnika na około 25 minut.
Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego!


You Might Also Like

8 komentarze

  1. obłędnie pysznie wyglądają takie mini tarty. Ciasto z otrębami to świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają fantastycznie, na pewno zjadłabym takie<3

    OdpowiedzUsuń
  3. dlaczego moje kruche nie jest takie piękne? :(
    Wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :* zagniatam kruche ciasto kilka razy w tygodniu, więc robię to już w zasadzie automatycznie :D kwestia wprawy :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy