Danie główne - zapiekanka z kaszą pęczak, cukinią i szpinakiem

14:37:00


Przepis na dobry obiad? Jak dla mnie to warzywa (najlepiej różnokolorowe!), jakieś dobre węglowodany (najczęściej kasza, ryż lub makaron) no i trochę białka. Jako studentka nauczyłam się przygotowywać szybkie obiady do perfekcji - albo takie, które mogłabym zabrać ze sobą na uczelnię, albo takie, które mogę zjeść w ciągu 15 minut od powrotu do domu. Wszelkie zapiekanki czy naleśniki również wchodzą w grę, ale tylko, kiedy mam więcej czasu wolnego. Tak jak dzisiaj. Przeznaczyłam wolny dzień na zapiekankę z kaszą pęczak, cukinią, pieczarkami, szpinakiem, kurczakiem, kukurydzą i... mozzarellą. Sporo tego, prawda? Ale całość jest taka pyszna, że z pewnością będę takie obiady powtarzać częściej! Polecam. Możecie zrobić taką zapiekankę w mniejszych naczynkach (jak ja), lub przygotować rodzinną porcję w naczyniu żaroodpornym. Od Was zależy forma podania, ja podzielę się treścią ;)



Składniki na 2 porcje (jak na zdjęciu):

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
  • dwa małe pęczki liści szpinaku
  • 1 niewielka cukinia
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 pierś z kurczaka
  • 5 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól, pieprz, papryka słodka, suszone oregano


Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki. Cukinię pokroić w plastry. W rondlu rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić pieczarki oraz cukinię. Smażyć, mieszając, aż zmiękną (około 3-4 minuty).

Szpinak bardzo dokładnie opłukać. Usunąć łodyżki, liście grubo posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać chwilę. Wrzucić szpinak i smażyć, aż zwiędnie. Doprawić solą i pieprzem.

Pierś z kurczaka umyć, usunąć błonki. Pokroić w drobną kostkę, przyprawić solą, pieprzem, oregano oraz papryką słodką. Podsmażyć na rozgrzanym oleju.

Kaszę wymieszać z kurczakiem, kukurydzą odsączoną z zalewy, podsmażoną cukinią z pieczarkami oraz szpinakiem. Doprawić do smaku. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pokruszoną mozzarellą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 20 minut.
Podawać z listkiem bazylii.

Smacznego!


Przepis bierze udział w akcji


A nową książkę Tomasza Jakubiaka możecie nabyć tutaj

You Might Also Like

2 komentarze

  1. faktycznie.. namieszane, ale wygląda świetnie :)
    z pewnością i ja zajadałabym się ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy