Brownie fasolowo-daktylowe

07:18:00

Gdyby ktoś powiedział mi, że zjadł całą blaszkę brownies, pomyślałabym, że chyba był na niezłym cukrowo-czekoladowym głodzie. No chyba, że mówimy o innym brownies. Bez cukru, masła i mąki. Tak się da? Czy to w ogóle możliwe? Owszem. Jeśli użyjemy fasoli, daktyli i orzechów, to jest to bardzo możliwe.


Fasolowo-daktylowe brownies to na pewno nie to samo, co tradycyjna wersja tego obłędnie czekoladowego ciasta, ale nie o zamiennik mi chodziło. Lubię eksperymenty, więc nie wahałam się, miksując fasolę z kakaem. Jesteś na diecie? Świetnie, możesz śmiało sięgnąć po kawałek. Nie jesteś? Śmiało, możesz zjeść całą blaszkę ;) Wilgotne, bardzo czekoladowe, pyszne! Kto się skusi?



Składniki:
  • 1/2 szklanki daktyli (ok. 70 g)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 łyżki musu jabłkowego (używam domowych powideł z jabłek)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 40 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu

Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na pół godziny.
Fasolę odcedzić i opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i przełożyć do wysokiego naczynia. Orzechy grubo posiekać i wrzucić do fasoli. Używając blendera, zmiksować całość na gładką masę. Dodać daktyle odsączone z wody, kakao, cynamon, proszek do pieczenia, mus jabłkowy i jajka, jeszcze raz dokładnie zmiksować. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o długości ok. 20 cm. Piec przez około 40 minut w 180 stopniach.


Jeśli podoba Ci się ta propozycja, z pewnością polubisz także ciasto czekoladowe z ciecierzycy

You Might Also Like

20 komentarze

  1. wygląda obłędnie, jak każde brownie <3
    zastąpienie mąki, cukru słodkimi daktylami, wartościową fasolą i orzeszkami to strzał w 10! :) Pamiętać należy jednak, że to też swoje tłuszcze i kalorie ma :D
    Ale świetna alternatywa, dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jasne, że to też tłuszcze i kalorie - ale zastąpienie masła orzechami to z pewnością zdrowsza opcja :)
    Z tą całą blaszką to tak z przymrużeniem oka ;) rajonalizm się przyda!

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej, ojej, jakie one lepkie i czekoladowe! zapisane - do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie! *.*
    To brownie musi być cudowne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja się skuszę, bez dwóch zdań! Uwielbiam fasolowe brownie, a takie z daktylami pewnie smakuje jeszcze lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobione :) - przepis lekko przerobiony (zamiast musu jabłkowego dodałam marmoladę truskawkową). Jest niesamowite !!! Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny pomysł z tą marmoladą! :) cieszę się, że smakowało.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Anetko, jakiś pomysł czym zastąpić mus jabłkowy? Nie bardzo lubię ciasta z dodatkiem jabłek... Mam w domu domowy dżem truskawkowy, nada się? Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W komentarzu powyżej dziewczyna dodała zamiast musu marmoladę truskawkową i wyszło - myślę, że truskawkowy dżem jak najbardziej się sprawdzi :) Ewentualnie można rozgnieść połowę dojrzałego banana i dodać do ciasta takie puree.
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. dzięki za odpowiedź! ciasto wyszło obłędne - dla mnie idealne, dla niektórych ciut za mało słodkie, ale to nic nie szkodziło, bo kto chciał nakładał sobie na nie łyżeczkę powideł domowych ;)
      już nie mogę się doczekać jak przetestuję Twój przepis na daktylowe muffiny i kakaowe ciastka owsiane. Pozdrawiam!

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę! :) Mam nadzieję, że pozostałe przepisy również Ci posmakują - koniecznie daj znać! :)

      Usuń
  8. Rewelacyjny przepis ;) właśnie się zajadam moim brownie ;) Wprowadziłam minimalne modyfikacje, dodałam łyżeczkę cukru (bo surowe ciasto wydawało mi się za gorzkie - następnym razem dodam miód albo cukier muscovado) i powidła śliwkowe zamiast musu jabłkowego. Smak tego ciasta to obłęd, puszyste a zarazem wilgotne i mocno czekoladowe :D

    Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, bardzo się cieszę, że ciasto Ci przypadło do gustu :)
      Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  9. Czym można zastąpić jajka? Glutek z siemienia lnianego da radę?
    Wiktoria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować z siemieniem albo rozgniecionym na papkę bananem.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Ciasto rewelacja.Mój mąż kilka razy sie pytał "napewno tu jest fasola?" �� Zamiast musu jabłkowego dodałam banana. Polecam.Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto posmakowało :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy