Tarta szpinakowo-cebulowa

10:37:00

Początkowo miała być tylko cebulowa. Jednak uznałam, że czegoś mi będzie w niej brakowało... Dodałam trochę koloru. Koloru na czasie, bo chyba większość z nas tęskni za wszechobecną zielenią. Nie żałuję! To jedna z najlepszych tart, jaką udało mi się zrobić. Moja opinia jest potwierdzona oceną rodziców, którzy czasem sceptycznie patrzą na moje obiadowe eksperymenty. Tym razem prosili o dokładkę ;) Kruchy, 

spód z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, ziół prowansalskich i czarnuszki, dobrze doprawiona masa cebulowo-szpinakowa zapieczona pod pierzynką śmietankowo-jajeczną z żółtym serem... To jest naprawdę pyszne! Polecam! :)



 


Składniki:
Spód:
100 g masła
100 g mąki pełnoziarnistej
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 żółtka

Nadzienie:
opakowanie mrożonego szpinaku
2 duże cebule
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 jajka
250 ml śmietany 18%
50 g tartego żółtego sera, np. goudy

W misce wymieszać ze sobą oba rodzaje mąki, sól, zioła prowansalskie, proszek do pieczenia i czarnuszkę. Dodać masło i rozrobić palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtka i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli będzie potrzeba, dodać odrobinę zimnej wody, by składniki dobrze się połączyły. Uformować dysk z ciasta, owinąć go folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

W tym czasie przygotować nadzienie: cebule obrać, pokroić w piórka. Podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Wymieszać razem z cebulą, dodać odsączoną kukurydzę i poddusić jeszcze chwilę.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (średnica - ok. 26 cm). Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni) na 10-12 minut, by lekko się podpiekł. Na podpieczony spód wyłożyć masę szpinakowo-cebulową. Śmietankę wymieszać dobrze z jajkami, doprawić solą i pieprzem i zalać nią tartę. Posypać żółtym serem. Piec przez około 40 minut w 180 stopniach, do zrumienienia. Tarta jest smaczna zarówno na ciepło, jak i zimno.



Smacznego!

You Might Also Like

7 komentarze

  1. Uwielbiam szpinak, myślę, że to danie mogłabym pokochać.

    OdpowiedzUsuń
  2. no,no,no.. dla mnie bomba! uwielbiam szpinak, wiem, że ta tarta też byłaby moim numerem jeden :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham tartę szpinakową - za smak, klasykę i piękną, wiosenną zieleń :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta tarta musi być przepyszna ;) Dodatki do ciasta kruchego - super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetyczna :) Uwielbiam szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tarta jest wspaniała,robiłam ja wielokrotnie! Przepyszna! Ja zamiast kukurydzy daje fasolkę mung a zamiast goudy parmezan albo mozzarellę. Te ostatnia kładę na tartę już po jej upieczeniu.mozzarella złe znosi wysokie temperatury.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maju,
      Bardzo się cieszę, że Tobie również ta tarta przypadła do gustu! :) Fajny pomysł z fasolą mung oraz zamianą serów.
      Pozdrawiam i zachęcam do dalszych kulinarnych eksperymentów! :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy