Uwielbiam bananowe chlebki, a Wy? 🙂 Tym razem mam wersję dla wielbicieli zdrowszych słodkości. Ciasto jest bowiem upieczone w całości na ciemnej mące orkiszowej, a w roli substancji słodzącej występuje miód. Dodatek takiego rodzaju mąki sprawił, że nie jest to typowy, wilgotny chlebek bananowy – ma trochę bardziej zwartą strukturę i jest nieco cięższy. Po prostu czuć, że jest zdrowszy 😉 Dodatek gorzkiej czekolady nadał się tutaj idealnie, urozmaicając smak ciasta. Polecam do wypróbowania!
Inspiracja: Zdrowo najedzona
Składniki:
- 4 banany (o łącznej wadze 300 g)
- 170 g mąki orkiszowej
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 2 duże łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 50 g gorzkiej czekolady
Banany rozgnieść widelcem lub przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Zmiksować z jajkiem, olejem i miodem. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia. Wmieszać do ciasta, dodając też otręby zgromadzone na sicie oraz cynamon i kardamon. Do środka wmieszać posiekaną z grubsza czekoladę. Całość przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam takiej o wym. 20 x 11cm). Piec przez około 45 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy