Kakaowa babka z musem jabłkowym

08:00:00

Czas powoli zacząć myśleć o... Wielkanocy. Według kalendarza został już niecały miesiąc! Przypominam więc sobie stopniowo o świątecznych przysmakach. Na pierwszy rzut poszła babka. Dobra, wilgotna, dzięki domowym prażonym jabłkom zyskała nieco inny, niepowtarzalny smak. Częstujcie się! 







Z dedykacją dla wszystkich Kobiet świata. :)

Inspiracja: moje pasje

Składniki:
1,5 szklanki musu jabłkowego (najlepiej domowego)
125 g masła
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło roztopić i lekko ostudzić. Wymieszać z musem jabłkowym, cukier i mąkę z sodą, kakao i cynamon. Ciasto dokładnie zmiksować. Formę na babkę z kominem o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać mąką. Wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok. 45-50 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!

You Might Also Like

8 komentarze

  1. babkę widzę - od razu wiosna przychodzi na myśl i oczywiście Wielkanoc :) fajnie, że jest bez jaj! poza tym, super zdjęcia :)
    Wszystkiego dobrego na dziś :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Czas rozpocząć Wielkanoce wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To chyba i ja muszę zacząć myśleć o babkach i mazurkach;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie się prezentuje, ma piękny kształt a o smaku nie wspomnę- musi być pyszna: )

    OdpowiedzUsuń
  5. zapomniałam o Świętach, no zapomniałam! :D
    Ale babka prezentuje się świetnie.. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam ostatnio melodię na babki, więc poczęstowałabym się z rozkoszą :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy