Granola/ Śniadanie

Czekoladowa granola

Domowa granola uzależnia. Naprawdę! Czekolada też. Uważajcie więc na ten przepis 😉 A już całkiem poważnie, uwielbiam tak przygotowane chrupiące musli. Dlaczego? Przede wszystkim dokładnie wiem, co znajduje się w składzie. Mogę z łatwością dostosować ulubione składniki granoli do moich upodobań. Czekoladowa mieszanka podkręca smak każdego jogurtu, twarożku czy.. zupy mlecznej. Zresztą – to Wy najlepiej wiecie, z czym ją zjeść! 

Składniki*
2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki słonecznika
1/4 szklanki sezamu
1/4 szklanki płatków kokosowych (mogą być też wiórki)
1 szklanka ulubionych orzechów – u mnie włoskie i laskowe
3 łyżki kakao
100 g miodu
1 łyżka masła orzechowego
1/4 szklanki oleju
szczypta soli
50 g gorzkiej czekolady
* suche składniki można swobodnie modyfikować, dostosowując tym samym mieszankę do własnych upodobań
Orzechy i czekoladę posiekać na mniejsze kawałki. Wymieszać ze sobą płatki owsiane, ziarna, kokos, czekoladę i orzechy. W rondelku podgrzać miód i olej, dodać kakao, masło orzechowe, szczyptę soli i wymieszać, aż składniki się połączą. Lekko przestudzić, po czym wymieszać z suchą mieszanką. Najlepiej zrobić to dokładnie, by wszystkie składniki dokładnie pokryły się kakaową masą. Granolę równą warstwą rozłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (najlepiej taką z wyposażenia piekarnika – ważne, by była duża). Piec przez około 20 minut w 180 stopniach, mieszając co jakiś czas, by granola się nie przypaliła. Po ostudzeniu przechowywać w szklanym słoju lub metalowej puszce. 

Zobacz też pozostałe przepisy na granole:

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj