Chleb pszenno-razowy na zaczynie drożdżowym

06:30:00

Pieczenie domowego chleba to dla mnie wciąż wielka frajda. Rzadko zdarza się, żebym upiekła taki sam bochenek kilka razy, bo bardzo lubię eksperymenty. Na taki chleb już dawno miałam ochotę, z tym, że zawsze brakowało mi czasu na jego wykonanie. Zaczyn drożdżowy wymaga bowiem całonocnego wyrastania, a później już uformowany bochenek wyrasta jeszcze przez kilka godzin. W końcu jednak udało się i nie żałuję podjęcia tej próby. Chleb pszenno-razowy z tego przepisu jest pyszny. Chrupiąca skórka, zwarty miąższ... i smak, którego nie da się znaleźć w żadnym sklepie.







inspiracja: Smakowity chleb

Składniki
  • Zaczyn drożdżowy:
  • 60 g mąki orkiszowej
  • 60 g mąki pszennej
  • 130 g letniej wody
  • 1 płaska łyżeczka drożdży suszonych instant
  • Ciasto właściwe:
  • zaczyn drożdżowy
  • 300 g mąki pszennej razowej (typ 1850)
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki drożdży suszonych instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ok. 400 g letniej wody


Przygotować zaczyn: mąkę pszenną i orkiszową połączyć z drożdżami i letnią wodą. Wymieszać, przykryć folią aluminiową i zostawić na noc w ciepłym miejscu na ok 8-10 godzin (pozostawiłam na 12h).
Następnego dnia zaczyn połączyć z pozostałą mąką, solą i drożdżami. Stopniowo dolewać letnią wodę (może się okazać, że potrzebujemy więcej lub mniej wody, w zależności od tego, jak mąka będzie wchłaniać płyn) i wyrabiać ciasto rękami, aż do otrzymania elastycznego, lekko lepiącego lecz odchodzącego od ręki ciasta. Pozostawić je w misie pod przykryciem na 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto podsypać mąką i złożyć je na bochenek o kształcie wiklinowego koszyka, w którym będzie wyrastać nasz chleb. Koszyk wyłożyć ściereczką oprószoną mąką, ciasto włożyć do środka złączeniem ku górze, przykryć i odstawić na 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto przerzucić na blachę wyłożoną pergaminem. Naciąć nożem w kilku miejscach.
Piec w 220 stopniach 15 minut, następnie przez 20 minut w 190 stopniach.

Z podanych proporcji wyszedł mi chleb o wadze 1,5 kg.

Smacznego!


You Might Also Like

4 komentarze

  1. wyszedł ci piękny! nic dodać nic ująć.. piękny!

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak - domowe pieczywo jest najlepsze, dlatego tym bardziej polecam Ci te na zakwasie :) piękny bochen upiekłaś!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy