Babka marchewkowa z cytrynowym kremem

09:35:00

Kolejna słodka propozycja, które z powodzeniem może gościć na wielkanocnym stole. Babka marchewkowa! Bardzo lubię ten typ ciasta - wilgotne a jednocześnie puszyste, o wyjątkowym kolorze i smaku. Swoją babkę zwieńczyłam kremem z mascarpone i nutą cytryny. Całość wyszła pyszna, orzeźwiająca i z pewnością godna polecenia. Zróbcie ją jeszcze przed świętami!



inspiracja: In my coffee kitchen

Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 220 g cukru
  • 170 ml oleju
  • 250 g startej na drobnych oczkach marchwi (ok. 3 sztuki)
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • Krem z mascarpone:
  • 125 g mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z cytryny do posypania
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać startą marchew oraz wlewać olej cienką strużką. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cynamonem, stopniowo dodawać do ciasta, miksując. Dodać szczyptę soli i skórkę cytrynową, zmiksować do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy na babkę z kominkiem (śr.24cm). Wstawić do piekarnika i piec przez około 40 minut w 180 stopniach. Całkowicie ostudzić.
Przygotować krem: mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Krem wyłożyć na ostudzoną babkę i posypać startą skórką cytrynową. Przed podaniem schłodzić. 

Smacznego!

You Might Also Like

8 komentarze

  1. Wygląda pysznie! Świetna alternatywa dla np. babki piaskowej, za którą nie przepadam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie polecam, ta babka jest zupełnie inna, niż delikatne piaskowe ciasta :)

      Usuń
  2. Cudna Ci wyszła :)
    Uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam, jest pyszna! Zmieniłam jedynie proporcje składników, dodałam mniej oleju, o połowę mniej cukru, dodałam skórkę z pomarańczy zamiast cytryny. Zamiast mąki zastosowałam mieszankę: 3/4 szklanki mąki orkiszowej, 1/4 mąki zwykłej pszennej, pół szklanki płatków owsianych i łyżkę siemienia lnianego. W smaku jak dla mnie ideał. Jedyne co, to następnym razem bede piec krócej niż 40 minut.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mimo wprowadzonych zmian wszystko wyszło pysznie! Dziękuję za podzielenie się swoją wersją :) Z pewnością jest zdrowsza i bardzo smaczna :)
      Pozdrawiam serdecznie,
      Aneta

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy