Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym

16:08:00

Poczciwa zapiekanka makaronowa...Kto zna lepszy sposób na wykorzystanie resztek z lodówki? Przepis jest banalnie prosty. W swojej wersji do sosu dodałam czerwonego wina, co bardzo fajnie wpłynęło na ostateczny smak zapiekanki. Kombinujcie i zapiekajcie! :)






Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu świderki
  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego
  • 1 mała pierś z kurczaka (można pominąć)
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • bazylia, oregano, pieprz i sól


Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Cebulę posiekać, podsmażyć na łyżce masła. Dodać obrane i pokrojone pieczarki, smażyć razem przez kilka minut, mieszając. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i przełożyć do makaronu.
Na osobnej patelni podsmażyć pokrojonego w paski lub kostkę kurczaka, przyprawiając go wg uznania. Również dodać do makaronu.
Passatę pomidorową podgrzać razem z czerwonym winem, doprowadzić do wrzenia. Doprawić bazylią,oregano, solą i pieprzem . Połowę sosu przelać do makaronu i wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać odsączoną kukurydzą, polać resztą sosu i posypać żółtym serem. Zapiekać przez pół godziny w 170 stopniach.

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Uwielbiam zapiekanki! Są idealne na szybki obiad, gdy nie ma na nic pomysłu :)
    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham zapiekanki makaronowe- szybkie, pożywane danie i pasuje ze wszystkim ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż z patrzenia zrobiłam się głodna :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubie zpaiekanki, wszystkie, czy makaronowe, ziemniaczane, albo z chlebka. Super!
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy