Paszteciki francuskie i nowy numer "Maszketów"

09:31:00

Jako dodatek do barszczu lub przekąska w czasie przyjęcia. Paszteciki z ciasta francuskiego są szybkie do zrobienia, proste i bardzo smaczne! Przygotowałam je do nowego numeru Magazynu Maszkety. Gorąco zachęcam do lektury! (kliknij tuta by przeczytać magazyn)



Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 g suszonych grzybów
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 żółtko
  •  sól i pieprz

Suszone grzyby namaczamy w wodzie, a następnie gotujemy je przez około 20 minut i odcedzamy, zachowując wywar. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na maśle. Kapustę drobno siekamy i odciskamy. Przekładamy ją do garnka, dodajemy cebulkę i zalewamy wywarem grzybowym. Dusimy razem, aż kapusta będzie miękka. Do przestudzonej kapusty dodajemy drobno posiekane grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, dzielimy je na prostokąty o szerokości ok. 15 cm. Po środku każdego, wzdłuż całej długości, układamy farsz. Smarujemy brzegi ciasta rozkłóconym żółtkiem i dokładnie zlepiamy. Ostrym nożem kroimy rulony na około 6 cm kawałki. Każdy pasztecik układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy żółtkiem. Pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach. Podajemy jako dodatek do barszczu.


You Might Also Like

5 komentarze

  1. Fantastycznie rumiane i zapewne pyszne!: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne paszteciki, wyglądają lepiej, niż kupne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chodzą takie za mną ostatnio, a tutaj Ty jeszcze kusisz... Już chyba będę musiała się poddać :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy