Jesteś na diecie? Zjedz burgera i frytki.

11:54:00

Jesteś na diecie? Dbasz o to, co ląduje na Twoim talerzu? Ja dbam, a przynajmniej staram się wybierać wartościowe produkty, na podstawie których przyrządzam codzienne posiłki. Mimo to w moim jadłospisie jest miejsce na frytki i burgery. Co więcej, taki zestaw obiadowy zjadam kilka razy w tygodniu! I co? I nic. Nie wyglądam jak antyreklama znanych fast foodów, nie narzekam na dobre zdrowie i samopoczucie. Dlaczego?



Bo burgery jem zazwyczaj warzywne, a frytki - robię z selera (klik) lub marchewki. Dla mięsożerców pewnie będzie to marna alternatywa. Ale mimo wszystko radzę spróbować! Szczególnie po to, by poznać inne smaki. I może kiedyś przyznać, że zjadanie burgerów i frytek bez wyrzutów sumienia to kusząca perspektywa. Jeśli jednak nie możesz się obejść bez mięsa, nie szkodzi. Dobrej jakości burger to nic złego. Pamiętajmy jednak, że najważniejszy jest umiar, bez względu na to, jak bardzo zdrowe byłyby zjadane przez nas produkty :)



Burgery buraczano-jaglane z sezamem i pestkami słonecznika to pyszna propozycja absolutnie dla każdego. Bardzo polecam!

Składniki na ok. 9 szt.:

  • 2 ugotowane buraki
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/4 szklanki mąki owsianej (można użyć zmielonych płatków)
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki sezamu (+ 2 łyżki do posypania)
  • 1/4 szklanki słonecznika (+ 2 łyżki do posypania)
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, słodka papryka, oregano
Kaszę ugotować i ostudzić. Ugotowane i przestudzone buraki obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach i wymieszać z kaszą jaglaną. Cebulkę drobno pokroić, podsmażyć wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na maśle. Dodać do kaszy, dosypać mąkę, siemię, sezam i słonecznik. Do masy dodać olej i przyprawy w ilości wg uznania. Z masy formować niewielkie kotleciki, lekko je spłaszczać, posypać ziarnami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można ją dodatkowo delikatnie natłuścić olejem). Piec przez około 30 minut w 180 stopniach, w połowie pieczenia odwracając ostrożnie burgery, by upiekły się równomiernie. 

You Might Also Like

4 komentarze

  1. A ja za to uwielbiam warzywne burgery. I selerowe frytki również! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na takiej diecie to ja zawsze jestem! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma lepszych od wege burgerów - te z buraczkami koniecznie muszę spróbować :) a frytki z warzyw bardzo często robię, najlepiej z nimi smakują.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki piękny kolor mają te burgery! Zaintrygowałaś mnie tym przepisem, będę musiała wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy