Czekoladowe muffiny daktylowe (bez cukru)

08:49:00


Delikatne, puszyste, czekoladowe muffiny przypadną do gustu przede wszystkim tym, którzy unikają cukru w swojej diecie, a mimo to mają ochotę na...coś słodkiego ;) Dla wielbicieli słodyczy może to być jednak zbyt mało intensywna propozycja, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by do przepisu dorzucić kilka łyżek miodu lub innego słodzika (albo też oblać muffinki polewą czekoladową - polecam!) Takie muffiny dobrze sprawdzają się w roli śniadaniowej - można je przekroić i posmarować dżemem lub twarożkiem, wtedy nawet nie zauważymy, że zjadamy coś bez cukrowego. 


Składniki na 9 muffinek:
  • 3/4 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 szklanka daktyli bez pestek
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
Daktyle przełożyć do rondla, zalać 1 szklanką wody i postawić na małym ogniu. Gotować, aż daktyle się rozpadną i utworzą gęstą papkę. Ostudzić lekko.
W misce wymieszać ze sobą mąkę owsianą i pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Do osobnego naczynia przełożyć sos daktylowy, mleko, olej, sok i skórkę z pomarańczy oraz jajko, wszystko wymieszać. Mokrą mieszankę przełożyć do suchych składników, mieszając łyżką do połączenia. Do przygotowanych foremek na muffiny nakładać ciasto do 3/4 wysokości, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec przez około 25 minut.
Smacznego!

You Might Also Like

13 komentarze

  1. jak dla mnie daktyle to zdecydowanie najlepsza naturalna słodycz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne babeczki i uwielbiam słodycz daktyli :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, babeczki wyglądają świetnie! *.*
    Wspaniały pomysł na 'uzdrowienie' tych pyszności. : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie wyglądają idealnie ;)
    A daktyle to jedna z moich ulubionych naturalnych substancji słodzących :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Są przepyszne. Mój 6 letni synek zawsze był wielbicielem takich tradycyjnych muffinek czekoladowych, które mu czasem robiłam. Po zjedzeniu tych Twoich powiedział, że tamtych mam już nigdy więcej nie robić, bo te są przepyszne. Także zdałaś największy egzamin ;). Jak już mój synek pochwali coś zdrowego to jest to naprawdę ogormne wyróżnienie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za ten komentarz. Sprawiłaś mi nim ogromną przyjemność :) Bardzo się cieszę, że Twój synek polubił zdrowe słodkości. To dla mnie powód do dumy :)
      Pozdrawiam serdecznie, Aneta

      Usuń
  6. Witam, czy mleko można czymś zastąpić? Mam alergika w domu i chciałabym mu sprawić taką muffinkową przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbowałabym zamienić mleko krowie na roślinne, np. migdałowe, owsiane lub sojowe. Jeśli nawet takiego mleka nie toleruje Pani syn, można spróbować zastąpić je świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym, który i tak pojawia się w przepisie.
      Pozdrawiam serdecznie,
      Aneta

      Usuń
  7. Właśnie wyszły z piekarnika,sztuk 11.Wyrosły pięknie,pachnie oględnie a konsumpcja po obiedzie do kawki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obłędnie miało być

      Usuń
    2. Pyszne,fajnie czuć pomarańczę,nawet słodkie.Zapisalam juz przepis.Dziękuję

      Usuń
    3. Super, cieszę się, że posmakowały! :)
      Pozdrawiam i zachęcam do wypróbowania także innych przepisów z bloga:)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy