Bezy z orzechami, bitą śmietaną i karmelizowanym bananem

09:06:00

Kto ma ochotę na prawdziwie rozpustny deser? Krucha i delikatna beza z chrupiącymi orzechami w połączeniu z puszystą śmietanką i karmelizowanym bananem to poezja dla zmysłów. Nic nie stoi na przeszkodzie, by podać taki deser ukochanej osobie, na Walentynki czy też inną okazję. Bardzo polecam!




Składniki na około 6 bez:


  • 4 białka
  • 220 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 posiekanych orzechów włoskich
  • 1 duży banan
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • gorzka czekolada do posypania


Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i rozpocząć ubijanie. Gdy piana będzie już w miarę sztywna, wsypywać po 1 łyżce cukru, cały czas ubijąjąc, aż cukier całkowicie się rozpuści. Ubijać przez około 3 minuty, aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Pod koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną oraz delikatnie wmieszać orzechy. Pianę wykładać na papier do pieczenia, formując okręgi. Piec przez 20 minut w 150 stopniach, po czym zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i suszyć bezę przez około 60 minut. Wyłączyć, pozostawić do ostudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem cukru z prawdziwą wanilią. Banana pokroić na plasterki. Podsmażyć na maśle, aż zacznie się karmelizować. Ostudzone bezy udekorować śmietanką oraz bananem, posypać orzechami i wiórkami czekolady. Podawać od razu.


Przepis dodaję do akcji:


You Might Also Like

3 komentarze

  1. Hmhmhm, ale kusisz z rana tymi bezami- domowe uwielbiam<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, te bezy wyglądają obłędnie! *.*
    Uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń
  3. zapewne rozpływała się w ustach...!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy